В Анкарі приспустили прапор на знак жалоби за жертвами депортації кримських татар

В Анкарі приспустили прапор на знак жалоби за жертвами депортації кримських татар

Укрінформ
У столиці Туреччини Анкарі, біля будівлі посольства України, приспустили український прапор на знак жалоби та вшанування пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу.

Про це у своєму Twitter повідомив Надзвичайний і Повноважний посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга.

«Сьогодні в 75-ті роковини на знак жалоби та вшанування пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу було приспущено Державний прапор України. Пам’ятаємо і відновлюємо правду про депортацію кримських татар 18 травня 1944 року», - написав дипломат.

Як відомо, у суботу, 18 травня, Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар та відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу. Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о третій годині ночі й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня). Після переведення Криму до складу УРСР (1954) у 1956 році було видано указ (неопублікований) про реабілітацію кримських татар, але практично без права повернення на батьківщину до Криму.

Читайте також: Україна сьогодні вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар

Масове повернення на батьківщину кримських татар почалося лише наприкінці 1980-х років. Здавалося, що нарешті, попри побутові труднощі, настав мир і можна спокійно і вільно жити на рідній землі. Однак кримська земля знову стала об’єктом зазіхань з боку Москви, а кримські татари після анексії Росією півострова у 2014 році зазнали і зазнають нечуваних із часів Сталіна репресій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-