МЗС закликає світ визнати геноцидом депортацію кримських татар

МЗС закликає світ визнати геноцидом депортацію кримських татар

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ закликало міжнародних партнерів вшанувати жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року та визнати це геноцидом.

Про це йдеться у офіційній заяві відомства щодо 75-х роковин депортації кримських татар та вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу.

"В ім’я відновлення історичної справедливості закликаємо наших міжнародних партнерів віддати шану невинним жертвам депортації, засудити цей злочин тоталітарного комуністичного режиму та визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу", - йдеться у зверненні.

У МЗС нагадали, що насильницьке виселення кримськотатарського народу з території його історичного проживання, навмисне створення у місцях спецпоселень життєвих умов, що призвели до масових смертей кримських татар, особливо дітей і жінок, обмеження елементарних засобів для існування за міжнародним правом мають ознаки геноциду. Верховна Рада України визнала депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу, а 23 квітня 2019 року Меджлісом кримськотатарського народу ухвалено звернення до парламентів та урядів держав – членів ООН "Про визнання геноциду кримськотатарського народу".

"Україна високо цінує заяву Сейму Латвії від 9 травня 2019 р. щодо вшанування 75-річчя депортації кримських татар і підтримки політики невизнання незаконної анексії Криму, в якій депортація кримських татар 1944 року визнана геноцидом", - відмітили у відомстві.

У міністерстві вчергове зауважили, що сьогодні Російська Федерація окупувала і здійснює спробу незаконної анексії Автономної Республіки Крим, яка є невід’ємною частиною території України, здійснює незаконне переслідування кримських татар в окупованому Криму.

"Кримські татари потерпають від кримінального переслідування, обмежуються їхні права на свободу поглядів, зборів і пересування", - йдеться у заяві.

Читайте також: У парламенті Канади обіцяють пріоритетну увагу окупованому Криму

У відомстві переконані, що визнання світовою спільнотою факту геноциду кримськотатарського народу відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, "свідчитиме не лише про відновлення історичної справедливості, але і слугуватиме недопущенню у майбутньому вчинення подібних дій щодо кримськотатарського або будь-якого іншого народу".

МЗС також вчергове звернулось до Російської Федерації з вимогою припинити порушення прав людини на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь, невідкладно звільнити усіх політичних в’язнів, забезпечити повне дотримання зобов’язань РФ як держави-окупанта відповідно до міжнародного права.

Як повідомляв Укрінформ, 18 травня в Україні та світі вшановують пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-