Документи СРСР свідчать, що депортація була етнічною чисткою кримських татар - історик

Документи СРСР свідчать, що депортація була етнічною чисткою кримських татар - історик

Укрінформ
Про цілеспрямовану етнічну чистку кримських татар свідчить той факт, що постанова Державного комітету оборони СРСР, на підставі якої відбувалася депортація 18 травня 1944 року, називалася "Про кримських татар".

Про це говорила у четвер в Укрінформі на круглому столі "75-річчя депортації кримськотатарського народу: наслідки і перспектива визнання актом геноциду судовими органами України" історик, член Українського ПЕН-клубу Гульнара Бекірова.

"Постанова Державного комітету оборони називалася "Про кримських татар". Тут мова йде про цілеспрямовану етнічну чистку, коли весь народ тотально було виселено з рідної землі", - сказала Бекірова.

За її словами, "мова йшла не про якихось зрадників", а в тому числі, про малолітніх дітей, старих і тих людей, "які не могли співпрацювати з німцями за визначенням".

"Депортації зазнали і ті, хто не перебували на окупованій території в Криму, а перебували в лавах Червоної Армії, воюючи на фронтах", - підкреслила історик.

Вона зазначила, що "кримські татари втратили життя, батьківщину, майно на підставі рішення державного органу, а права цим державним органом не відновлені досі".

Читайте також: Депортацію кримських татар треба визнати геноцидом у судовому порядку — Меджліс

Апелюючи до міжнародної Конвенції про попередження злочину геноциду і покарання за нього, Бекірова підкреслила, що в цьому документі не зазначено, при вбивстві якої кількості людей можна говорити про геноцид, "у конвенції йдеться про цілеспрямовані характері дії влади".

"Але навіть якщо судити за документами НКВС СРСР, смертність у місцях висилки кримських татар була високою - близько 25% померло", - резюмувала історик.

Як повідомлялося, у четвер в Укрінформі відбулася відкрита дискусія політиків, громадських діячів, юристів та істориків, в ході якої обговорювалася тема - що необхідно зробити, щоб судові органи визнали депортацію кримськотатарського народу актом геноциду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-