Сейм Латвії прийняв заяву до 75-річчя депортації кримських татар

Сейм Латвії прийняв заяву до 75-річчя депортації кримських татар

Укрінформ
Латвійський парламент прийняв заяву у зв'язку з депортацією кримських татар, що сталася 75 років тому, 18 травня 1944 року,  і назвав нинішню російську політику щодо кримських татар в окупованому Криму продовженням тієї ж політики насилия.

Про це повідомляється на сайті Сейму Латвії.

«В четвер, 9 травня, Сейм прийняв заяву, присвячену 75-й річниці депортації кримськотатарського народу і підтримує політику невизнання незаконної анексії Криму», - йдеться в повідомленні.

У ньому також підкреслюється, що сукупність історичних джерел говорить про цілеспрямоване прагнення Радянської влади до геноциду багатьох народів і етнічних груп, що проживали в СРСР та на окупованих нею територіях. Одним з таких народів є кримські татари, які були приречені на вигнання з історичної батьківщини, Кримського півострова, і знищення культурної і соціальної спадщини.

У своїй заяві Сейм також нагадує, що Росія п'ять років тому незаконно анексувала Крим, і засуджує російську політику гноблення і насильства щодо кримських татар в окупованому Криму. «Ті кримські татари, які відмовляються приймати російське громадянство і не визнають незаконну анексію Криму, зіштовхуються з дискримінацією. Їм відмовляють у доступі до освіти, медичного обслуговування, можливості використання рідної мови, виховання і традицій культури. Неможливо уявити, щоб кримські татари вдруге за 75 років зазнавали жорстоких репресій, переслідувань і були змушені покинути свою батьківщину. Виникає занепокоєння, що історія може повторитися», - сказав голова Комітету Сейму у закордонних справах Ріхард Колс.

Читайте також: В окупованому Криму кількість обшуків зросла вдвічі - до 45 за три місяці

При цьому він підкреслив, що для політики депортації і тривалого терору, проведеної Радянською владою стосовно кримських татар, найбільш точним визначенням є «геноцид».

У своїй заяві Сейм Латвії закликав все світове співтовариство і міжнародні інститути згадати цю скорботну дату - 75-річчя депортації кримських татар, а також стежити за сьогоднішнім розвитком подій у Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-