Прем’єра фільму про депортацію кримських татар

Прем’єра фільму про депортацію кримських татар "1944" відбудеться 17 травня

Укрінформ
У Києві 17 травня відбудеться прем’єра документального фільму про депортацію кримських татар "1944".

Про це Укрінформу повідомили в середу у прес-службі кінокомпанії Fresh Production Group.

"18 травня 1944 року біля 5-ї ранку в будинок кожного кримського татарина постукали. Чоловіки в цей час були ще на фронті, в Криму залишалися жінки, люди похилого віку і діти. Їх вивели з будинків, повантажили в товарні вагони, призначені для перевезення худоби, і вивантажили в Середній Азії і на Уралі", - йдеться у повідомленні.

У фільмі історію депортації розповідають люди, які безпосередньо її пережили. Вони діляться своїми спогадами про дні депортації, про перші роки на засланні, коли люди тисячами вмирали від голоду і хвороб, про те, як їм самим вдалося вижити в цих нелюдських умовах. У результаті етнічної чистки було депортовано 191 044 кримських татар. Ці події призвели до насильницької загибелі 46% народу.

Як наголошується у повідомленні, режисери стрічки Фатіма Осман та Юнус Паша зробили все для того, щоб надати можливість глядачам України і світу більше дізнатися про трагедію депортації кримськотатарського народу 1944 року.

Читайте також: МІП презентував фільм про бій під Семенівкою, коли розбили Гіркіна

"Документальний фільм "1944" - це спроба розповісти про трагедію всіх кримських татар через окремо взяті історії. Вони є в родині кожного кримського татарина, вони повинні залишитися в пам'яті всіх наступних поколінь", - йдеться у повідомленні.

Зазначається також, що урочиста прем’єра стрічки приурочена до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, який відзначається щорічно 18 травня - у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року.

Захід відбудеться у Києві у галереї "Д12", вхід вільний.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-