"Суд" у Криму взявся за "шпигуна" Давиденка

Укрінформ
У Криму підконтрольний окупаційній владі суд розпочав розгляд справи Костянтина Давиденка, звинуваченого спецслужбами Росії у шпигунстві. Але перше засідання у справі не відбулися.

Про це повідомляє "Кримська правозахисна група".

"У "Верховному суді" Криму почався розгляд по суті справи обвинуваченого Росією у шпигунстві на користь України Костянтина Давиденка", - йдеться в повідомленні.

За даними правозахисного сайту, на 22 квітня було заплановано перше судове засідання стосовно Давиденка, але воно не відбулося, тому що обвинуваченого не доправили до "суду".

У так званому Верховному суді Криму стверджують, що матеріали по справі Давиденка надійшли до них 28 березня 2019 року, а 29 березня були передані "судді" Андрію Палію, який раніше виносив вирок "українському диверсанту" - Євгену Панову.

Судові засідання по "справі Давиденка" будуть проводитися в закритому режимі.

Як повідомлялося, 11 лютого 2018 року ФСБ РФ заявила про затримання в Сімферополі громадянина України, жителя Донецької області Костянтина Давиденка.

На оперативному відео ФСБ, опублікованому російськими ЗМІ, видно, як четверо людей у цивільному підбігли до Давиденка і повалили його на землю, коли він намагався сісти в легковий автомобіль. На нього наділи наручники і посадили в мікроавтобус.

За версією російських спецслужб, Давиденко «цілеспрямовано» збирав і передавав українським спецслужбам інформацію «про діяльність частин і з'єднань Федеральної служби військ національної гвардії Російської Федерації». Крім того, затриманий, нібито, збирав дані про співробітників ФСБ.

Читайте також: "Суд" залишив у силі штраф активісту, якого затримали під час обшуків у Криму

Українця звинуватили у шпигунстві (ст. 276 Кримінального кодексу Росії) і вивезли до Москви, де Лефортовський районний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Понад рік Давиденко знаходився в СІЗО Лефортово. 9 квітня суд черговий раз продовжив йому запобіжний захід.

Всього за інформацією "Кримської правозахисної групи", ФСБ РФ звинуватила «в підготовці диверсій і шпигунстві» 13 осіб, у числі яких Євген Панов, Андрій Захтей, Володимир Прісіч, Володимир Дудка, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Гліб Шаблій, Олексій Стогній, Геннадій Лімешко, Анна Сухоносова, Дмитро Долгополов, Костянтин Давиденко, Юнус Машаріпов.

Як свідчать правозахисники, у всіх цих справах зафіксовані незаконні методи ведення слідства і застосування тортур для отримання зізнань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-