Росія поводиться в Криму як при Катерині ІІ – Джемілєв в інтерв’ю Wiener Zeitung

Росія поводиться в Криму як при Катерині ІІ – Джемілєв в інтерв’ю Wiener Zeitung

Укрінформ
Росія здійснює в окупованому Криму таку ж стратегію, як колись імператриця Катерина ІІ – виселяє кримських татар та заселяє півострів росіянами.

Про це заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в інтерв’ю австрійській газеті Wiener Zeitung.

"За нашими оцінками, 10% відсотків з 300 тисяч кримських татар були змушені залишити Крим. Це - стратегія, як при Катерині II, коли автохтонний кримськотатарський народ був виселений, а росіяни заселені. Це так цинічно: вони приїхали в нашу країну з усіма своїми ракетами і зброєю, а нас переслідують, коли знайдуть патрон", - заявив він.

Читайте також: Світ має знайти формулу реального й ефективного тиску на Росію – Джапарова

Джемілєв зазначив, що на сьогодні в Криму переслідується "кожен, хто наважиться висловити будь-яку форму невдоволення російською окупацією". Найбільше ж репресії спрямовуються проти кримських татар, оскільки вони завжди були найбільш активними: "Обшуки вже стали частиною повсякденного життя кримських татар, часто вони проходять під приводом релігійного екстремізму. Протягом всіх років з часу незалежності України не було жодного терористичного акту, і раптом всі стали терористами?".

За його словами, під час таких обшуків, у ході яких нібито шукають зброю чи заборонену літературу, як правило російська окупаційна влада намагається принизити кримських татар та спровокувати конфлікт для виправдання подальших більших утисків.

Читайте також: Порошенко: Росія платить дуже велику ціну за окупацію Криму

Мустафа Джемілєв зазначив, що наразі політична діяльність кримських татар в окупованому Криму неможлива і тому вони перебувають "в тихій опозиції", наприклад, бойкотуючи так звані "вибори". "Я вважаю, що 95% кримських татар все ще залишаються проукраїнськими. Але це правда, що люди втрачають надію на звільнення і, звичайно, їм доводиться якось виходити з ситуації", - додав лідер кримськотатарського народу.

Він також прокоментував критику з боку вже екс-глави МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штанймайера з приводу блокади, яку України здійснила по відношенню до окупованого Криму: "Хай би він собі уявив, а що було б, якби Баварія була окупована?".

"Протягом понад 200 років ми жили під пануванням Росії. Якщо говорити про знищення нашого народу, то це завжди були росіяни. Чи то в царській імперії, чи в Радянському Союзі чи під Росією. І найголовніше: Україна - демократична країна. Так, тут багато проблем. Але принаймні можна про них говорити і під час демонстрацій звертати на них увагу", - заявив Джемілєв, відповідаючи на питання про те, що нібито й Україна не особливо піклувалася про кримських татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-