Окупація Криму: Україна закликала країни ООН продовжувати тиск на Росію

Окупація Криму: Україна закликала країни ООН продовжувати тиск на Росію

Заява
Укрінформ
Україна закликала держави-члени ООН, міжнародні та регіональні організації зберігати позицію дипломатичного тиску на Російську Федерацію щодо невизнання анексії українського Криму.

Про це йдеться в переданій Укрінформу заяві Постійного представництва України при ООН з приводу п’ятих роковин анексії Криму Росією.

"Україна вдячна своїм міжнародним партнерам за чітку позицію на захист і відновлення суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми закликаємо всі держави-члени ООН, міжнародні та регіональні організації продовжувати виконання відповідних резолюцій ГА ООН і не визнавати будь-яких змін статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна", - підкреслюється в документі.

При цьому наголошується, що дії Москви щодо організації "референдуму" під дулами автоматів у Криму та заяви про приєднання півострова до складу РФ були актами, які "чітко продемонстрували, що Росія нехтує Статутом ООН, міжнародним правом та своїми зобов'язаннями в рамках міжнародних і двосторонніх договорів".

В українському диппредставництві також нагадали про прийняті Генасамблеєю ООН резолюції 68/262 "Територіальна цілісність України", 71/205, 72/190, 73/263 "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна", а також 73/194 "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, України, а також частин Чорного та Азовського морів". Це, як підкреслили в українській місії, підтвердило, що міжнародна спільнота ніколи не прийме будь-якої зміни статусу Криму.

Читайте також: Генсек ООН підтримав заклик до Росії припинити окупацію Криму

"Ці резолюції також дали визначення Російській Федерації як окупаційній владі та закликали РФ дотримуватися всіх зобов'язань як держави-окупанта за міжнародним законодавством", - зазначається в документі.

Постійне представництво України при ООН також нагадало, що Росія продовжує свою агресію проти України на Донбасі та Чорному морі. Крім того, РФ надалі грубо порушує основні права людей на окупованому півострові, включаючи кримських татар - корінного населення Криму, а також українців та інших національностей та етнічних меншин, наголошується в заяві.

Як повідомлялося, Росія анексувала український Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про "приєднання" Криму до Росії.

Україна і більшість країн світу не визнали результати голосування на "референдумі", засудили незаконні дії Росії та запровадили економічні санкції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-