Міністри ЄС підтвердили невизнання анексії Криму Росією

Міністри ЄС підтвердили невизнання анексії Криму Росією

Оновлено
Укрінформ
Рада міністрів ЄС із закордонних справ ніколи не визнає незаконну анексію Криму Росією.

Про це в понеділок, 18 березня, у Брюсселі на початку засідання Ради міністрів Євросоюзу із закордонних справ заявила Високий представник ЄС Федеріка Могеріні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми ніколи не визнавали та не будемо визнавати у майбутньому незаконну анексію Криму Російською Федерацією", - зазначила Могеріні. Також вона додала, що Крим буде постійно на високих позиціях у думках європейських політиків “та у нашому порядку денному".

Укрінформ наводить повний текст заяви Високого представника ЄС під час відкриття Ради міністрів ЄС із закордонних справ 18 березня 2019 року.

"Сьогодні – п’ята річниця незаконної анексії Кримського півострова Росією. Європейський Союз постійно заявляє про те, що ми не визнаємо і не будемо визнавати у майбутньому це порушення міжнародного законодавства. В черговий раз на цьому було наголошено у нашій спільній декларації, яку було видано вчора, і за яку я хотіла б вам (європейським міністрам) подякувати.

Ми продовжуємо нашу повну солідарність з Україною, підтримку її суверенітету та територіальної цілісності. П’ять років, що минули, принесли із собою системне обмеження фундаментальних свобод та порушення прав кримських татар. Олег Сенцов який минулого року отримав премію Сахарова, знаходиться у російській в’язниці, багато інших людей були ув’язнені Росією у порушення міжнародних законів.

Ми наголошуємо на розслідуванні всіх порушень прав людини, закликаємо забезпечити міжнародним структурам із захисту прав людини повний, вільний та безперешкодний доступ до півострова.

Зростання мілітаризації Криму та Севастополя, яке відбулося за цей час, мало негативний вплив на ситуацію з безпеки в усьому Чорноморському регіоні. Небезпечне зростання напруги навколо Керченської протоки у листопаді було ще одним наслідком нелегальної анексії.

Європейський Союз очікує, що Росія звільнить захоплені українські екіпажі та кораблі без додаткових умов та без подальшого зволікання. У п’ятницю, як ви знаєте, ми додали 8 персон, причетних до цих інцидентів, до переліку тих, на кого розповсюджуються обмежувальні заходи. Оприлюднення цього рішення йшло паралельно із подібними заявами, які були зроблені нашими трансатлантичними партнерами. Це демонструє продовження нашої єдності та сильну відповідь на це невиправдане використання сили Росією.

Сьогодні, шляхом такого неформального відкриття нашої Ради, ми ще раз підкреслюємо нашу позицію, позицію Європейського Співтовариства, та рішучість тримати Крим на високому місці у нашому порядку денному. Ми будемо продовжувати імплементацію нашої політики невизнання нелегальної анексії, і ще раз наголошуємо на нашому твердому переконанні, що Крим – це Україна”.

Читайте також: Австрія засуджує анексію Криму, як і весь Євросоюз - МЗС

18 березня Рада Міністрів ЄС із закордонних справ у Брюсселі розпочалася нетрадиційно - із неформального обговорення ситуації навколо Криму, яке було присвячено 5-й річниці незаконної анексії Криму Російською Федерацією.

Після оголошення заяви Високого представника ЄС Рада міністрів ЄС із закордонних справ перейшла до розгляду порядку денного.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-