Захоплені Росією українські моряки є військовополоненими — ООН

Захоплені Росією українські моряки є військовополоненими — ООН

Доповідь
Укрінформ
Члени екіпажів українських кораблів Військово-морських сил, захоплені і нині утримувані росіянами у Москві, можуть вважатися військовополоненими і бути захищеними згідно з Женевською конвенцією.

Про це йдеться у доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини щодо ситуації в Україні за період з 16 листопада 2018 до 15 лютого 2019, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Управління Верховного комісара ООН з прав людини зазначає, що члени екіпажів українських кораблів, які були затримані російською владою у Керченській протоці 25 листопада 2018 року, можуть вважатися військовополоненими із відповідною протекцією згідно з Женевською конвенцією», - йдеться у документі.

Доповідь також звертає увагу, що Російська Федерація, як держава-окупант, досі не надає Управлінню доступ до Криму згідно з резолюцією Генеральної асамблеї ООН про територіальну цілісність 68/262 та «кримських» резолюцій 71/205, 72/190 та 73/263.

Читайте також: Українському консулу дозволили відвідати полонених моряків у СІЗО

«Російська Федерація продовжує застосовувати свої закони, у порушення міжнародного гуманітарного права, яке розповсюджується на державу-окупанта, що призводить до серйозних порушень прав людини, що особливо впливає на кримських татар», - наголошують автори документа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-