Кнайссль у Москві закликала РФ звільнити українських моряків, Сенцова та Балуха

Кнайссль у Москві закликала РФ звільнити українських моряків, Сенцова та Балуха

Укрінформ
Міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайссль закликала російську владу звільнити захоплених біля Керченської протоки українських моряків, а також інших незаконно затриманих українських громадян, зокрема Олега Сенцова та Володимира Балуха.

Про це вона заявила під час спільної прес-конференції у Москві з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Австрія висловлює жаль з приводу військової ескалації в Керченській протоці 25 листопада. І в цьому зв’язку ми продовжуємо закликати до звільнення 24 українських моряків та захоплених кораблів. І також йдеться про звільнення незаконно затриманих українських громадян, включаючи Олега Сенцова та Володимира Балуха", - сказала Кнайссль, яка перебуває з дводенним візитом у Росії.

Читайте також: Запрошення Путіна на весілля було дуже спонтанним рішенням — Кнайссль

Глава МЗС Австрії також наголосила на важливості переговорного шляху для врегулювання конфлікту в Україні, закликавши "усі причетні сторони проявити політичну волю".

Як відомо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли й захопили три українських військових кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь, а також 24 моряків. Зараз полонені перебувають у Москві, в СІЗО. Всі вони визнали себе військовополоненими.

18 грудня 2018 року Генасамблея ООН в ухваленій більшістю голосів резолюції щодо проблеми мілітаризації Криму висловила серйозну стурбованість "безпідставним" нападом на українські кораблі, пораненням і захопленням їх екіпажів і закликала негайно звільнити всіх військовополонених.

Читайте також: В МЗС Австрії запевнили, що підтримують незалежність та суверенітет України

Українського режисера Олега Сенцова затримали в Криму в травні 2014 року. Його було засуджено в Росії до 20 років ув'язнення за обвинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму.

Володимира Балуха ФСБ Росії затримала 8 грудня 2016 року, стверджуючи, що на горищі його будинку виявили 90 снарядів та кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - вивішений прапор України й табличку "Вулиця Героїв Небесної сотні, 18". "Суд" Криму засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії.

Загалом у Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму - нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-