Парубій закликає підтримати учасників опору російській окупації Криму

Парубій закликає підтримати учасників опору російській окупації Криму

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що 26 лютого ввійшло в історію як день кримськотатарського опору російській окупації, який Україна відзначає на державному рівні.

Про це спікер заявив на відкритті ранкового засідання парламенту у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Рівно п'ять років тому, 26 лютого, у Сімферополі відбувся масовий мітинг українців і кримських татар на підтримку цілісності України. Тоді, коли Путін брехав, що Крим хоче до Росії, кримськотатарський народ, для якого Крим є батьківщиною і рідною землею, гучно заявив на весь світ, що Крим - це Україна, і татари будуть протистояти російській окупації півострова. Цей день назавжди увійшов в історію України як день кримськотатарського опору російській окупації, який ми відзначаємо на державному рівні", - зазначив Парубій.

Голова Верховної Ради додав, що у цей день українці з повагою та шаною згадують хоробрих синів кримськотатарського народу, в'язнів Москви.

“Щиро підтримаймо наших кримськотатарських побратимів - разом ми сила і разом переможемо ворога”, - закликав Парубій.

Читайте також: Кремль хоче повторити сталінську депортацію кримських татар — Чубаров

Як повідомлялося, п'ять років тому, 26 лютого 2014 року, у Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму. Тоді біля будівлі парламенту АРК з ініціативи Меджлісу зібралося близько 12 тис. кримських татар. Вони тримали свої національні прапори та прапори України. Мітингувальники скандували: "Слава Україні — Героям слава!", "Банду геть!", "Крим – Україна!".

20 лютого 2014 року російські війська розпочали окупацію Криму. На півострові з’явилися вантажівки без номерів, так звані "зелені чоловічки" – озброєні військові без розпізнавальних знаків. Водночас було створено іррегулярні збройні формування найманців з-поміж місцевих жителів, якими керували офіцери спецслужб і Збройних сил Російської Федерації.

26 лютого, в результаті сутичок під будівлею Верховної Ради Криму двоє осіб загинули, кількадесят зазнали поранень. Згодом, після окупації півострова, слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу (так звана "справа 26 лютого") і влаштував політичне судилище над Ахтемом Чийгозом, Мустафою Дегерменджі, Алі Асановим та іншими кримськотатарськими активістами.

Наступного дня, 27 лютого, спецпідрозділи ГРУ Росії зайняли приміщення Верховної Ради і Ради міністрів АРК. Тоді ж таки парламент Криму на вимогу загарбників оголосив про проведення на півострові референдуму про приєднання до Росії. Планувалося, що голосування відбудеться 25 травня, однак потім його перенесли на 16 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-