Турчинов: Крим став для Росії капканом, який дав у 2014 році виграти час

Турчинов: Крим став для Росії капканом, який дав у 2014 році виграти час

Укрінформ
Навесні 2014 року солдати й офіцери в Криму, які не зрадили Україні, утримували оборону своїх частин, що дало змогу Україні виграти місяць часу і підготувати свою армію до військової агресії РФ.

Про це в інтерв'ю виданню Цензор.нет сказав секретар РНБО Олександр Турчинов, який виконував обов'язки Президента України навесні 2014 року.

"У Криму (в 2014 році - ред.) знаходиться до 30 тисяч російських військових, які пройшли відповідну підготовку, а більшість наших силовиків перейшли на сторону агресора. Уздовж всього українсько-російського кордону сконцентроване найпотужніше угруповання російських військ з резервами, яке налічує до 200 тисяч осіб. Для організації наступу в Криму треба мати значну перевагу в силах і засобах над противником. А у нас нікому не те що країну захистити, Київ немає сил прикрити від вторгнення. Тоді я прийняв важке, але єдино можливе рішення. Я наказав солдатам і офіцерам, які не зрадили нас в Криму, тримати оборону своїх частин. І ці невеликі острівці опору завдяки героїзму наших військовослужбовців практично на місяць зв'язали дії ворога. Цього часу нам вистачило, щоб організувати і провести мобілізацію, озброїти і підготувати наші Збройні сили, провести масштабне перекидання військ із заходу на північ і схід, створити рубежі оборони", - зазначив секретар РНБО.

Турчинов нагадав, що захоплення 27 лютого 2014 року російськими спецпризначенцями парламенту і Ради міністрів АРК було доказом того, що проти України РФ проводить військову операцію, а вже 1 березня російський парламент дав дозвіл Володимиру Путіну на введення військ в Україну. При цьому, за словами секретаря РНБО, на той час в Україні була зруйнована система оборони і безпеки країни, фактично небоєздатна, деморалізована армія.

За словами Турчинова, прорахунком керівництва РФ стало те, що вони не врахували здатність українського народу самоорганізуватися.

Читайте також: Віце-президент ПА ОБСЄ: Росія несе відповідальність за терор і утиски в окупованому Криму

"Путін не думав, що український народ може так швидко самоорганізуватися. Він не думав, що в тих умовах - 100 тис. грн на рахунку, повна деморалізація силових органів - ми так швидко зможемо відновити силову складову. Тобто в Росії були переконані, що вся силова вертикаль призначалася Януковичем, і поміняти її за день неможливо. Навіть за місяць неможливо. Згадайте, як на Сході міліція підтримувала сепаратистів... І в результаті буде хаос, будуть масові заворушення. Почнуться внутрішні конфлікти, сепаратисти в багатьох регіонах захоплять владу і під оплески Путін зможе зайти в Київ, доставивши сюди в армійському обозі маріонетку Януковича. Вони думали, ще тиждень-два - і у нас все розвалиться. Вичікували, готувалися і прорахувалися. Крим став для них пасткою, яка дала нам виграти час, відновити владу і силовий блок, підготуватися до їх військової агресії. Провал їх наступу на Донбасі став цьому підтвердженням", - наголосив Турчинов.

Фото: turchynov.com/

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-