Переведення Балуха до РФ порушує і міжнародні, і російські закони - правозахисники

Переведення Балуха до РФ порушує і міжнародні, і російські закони - правозахисники

Укрінформ
Переведення політв'язня Володимира Балуха з керченської колонії до пенітенціарного закладу на території Росії суперечить не лише міжнародним правовим нормам, а й законодавству самої РФ.

"Згідно зі статтею 73 Кримінально-виконавчого кодексу РФ, засуджені до позбавлення волі, крім зазначених у частині четвертій цієї статті, відбувають покарання у виправних установах у межах території суб'єкта РФ (яким у Росії вважають окупований Крим - ред.), у якому вони проживали або були засуджені", - заявляють у Кримській правозахисній групі.

У виняткових випадках — за станом здоров'я засуджених або для забезпечення їм особистої безпеки або з їхньої згоди — засуджені можуть бути направлені для відбування покарання до відповідної виправної установи, розташованої на території іншого суб'єкта РФ. Однак Балух своєї згоди на переведення до РФ не давав, наголосили правозахисники, додавши, що стан здоров'я дозволяє йому відбувати покарання в Криму, а особиста безпека, навпаки, під час етапування до РФ піддається ще більшій загрозі, ніж на території півострова.

Як заявили експерти, етапування Балуха до РФ порушує також ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій до країни-окупанта.

Адвокат Балуха розповів Кримській правозахисній групі, що йому ніхто не повідомляв про переведення підзахисного до Росії. Місце відбування покарання політв'язня було чітко визначено раніше — колонія №2 Керчі.

Причини переведення захисникам Балуха досі невідомі. У керченській колонії він отримав позитивну характеристику, яку було оголошено на останньому судовому засіданні з розгляду клопотання про умовно-дострокове звільнення українця, йдеться в повідомленні.

Також наголошується: омбудсмен РФ написала на своєму сайті, що етапування Балуха може зайняти від двох тижнів до місяця.

Читайте також: Балуха етапували в Росію голодним і без речей – правозахисники

Як повідомляв Укрінформ, раніше омбудсмен РФ Тетяна Москалькова підтвердила інформацію про те, що Володимира Балуха вивезли до Росії для відбування покарання. Вона заявила, що відповідно до російського законодавства, кінцеве місце відбування покарання не повідомляється родичам і адвокату до моменту фактичного прибуття ув'язненого.

У вівторок, 19 лютого, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що Балух перебуває в СІЗО у російському Краснодарі.

13 лютого Кримська правозахисна група повідомила, що Балуха етапували з керченської колонії до СІЗО Сімферополя.

ФСБ Росії 8 грудня 2016 року затримала Балуха, стверджуючи, що на горищі його будинку виявили 90 снарядів та кілька тротилових шашок. Адвокати і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію — вивішені на будинку прапор України і табличку "Вулиця Героїв Небесної сотні, 18".

"Суд" Криму засудив Балуха на 4 років і 11 місяців колонії та призначив йому штраф у розмірі 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ. Українець більше ніж 200 днів тримав голодування.

18 жовтня 2018 року Балух був доправлений у Керченську виправну колонію №2.

25 січня 2019 року йому відмовили в умовно-достроковому звільненні. Суддя мотивував рішення тим, що "відбування більше третини терміну не є переконливим доказом того, що Балух виправився".

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Володимира Балуха політичним в'язнем.

Загалом у Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили на 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-