Балуха етапували в Росію голодним і без речей – правозахисники

Балуха етапували в Росію голодним і без речей – правозахисники

Укрінформ
Українського активіста Володимира Балуха з СІЗО Сімферополя етапували в Краснодар у сусідній Росії голодним і без речей.

Про це повідомила у Facebook Кримська правозахисна група.

«Кримській правозахисній групі стало відомо, що Володимира Балуха доставили в Краснодар. Як довго він буде там перебувати, поки невідомо. Із СІЗО Сімферополя для етапування його забрали голодним і без речей. Причини етапування поки йому не назвали», - йдеться в повідомленні.

Раніше заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що Балуха вивезли в Краснодар.

Напередодні, 18 лютого, Кримська правозахисна група з посиланням на дружину політв'язня Наталю повідомляла, що Балуха етапували з Сімферопольського СІЗО у невідомому напрямку.

13 лютого Кримська правозахисна група повідомила, що активіста етапували з керченської колонії в СІЗО Сімферополя.

За інформацією правозахисників, касаційне подання подав заступник прокурора Криму Сергій Булгаков, колишній співробітник української прокуратури АР Крим, стосовно якого відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада), повідомляє Крим.Реалії.

Читайте також: Вивезення Балуха в Росії загрожує його життю - правозахисники

Підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму відмовив захисту українського активіста Володимира Балуха в перерахунку строку його покарання. Суд засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4 тисяч гривень) за сукупністю двох кримінальних справ.

Балух оголосив безстрокове голодування 19 березня 2018 року. Після місяця повної відмови політв'язня від прийому їжі архієпископ кримський УПЦ КП Климент переконав Балуха вживати мінімальний набір продуктів (дві склянки вівсяного киселю, 50-70 грамів сухарів з чорного хліба і чай з медом), який підтримував «балансування на нульовій позначці».

Пізніше засуджений український активіст вирішив тимчасово припинити голодування. За словами адвокатів, у Балуха після більше 200 днів голодування, погіршився стан здоров'я.

ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України, який знаходився на подвір'ї його будинку.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Володимира Балуха політичним в'язнем. На думку правозахисників, приводом для переслідування активіста могла стати встановлена ним на власному домі табличка «Вулиця Героїв Небесної Сотні, 18».

Фото: Антон Наумлюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-