Вивезення Балуха до Росії загрожує його життю - правозахисники

Вивезення Балуха до Росії загрожує його життю - правозахисники

Політв’язні
Укрінформ
Політв'язня Володимира Балуха, можливо, відправляють з Сімферополя в російську колонію, а для нього це може бути смертельно небезпечним.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

"Володимира Балуха, якого сьогодні, 18 лютого 2019 року, вивезли з Сімферопольського СІЗО, ймовірно, вивозять з Криму до Росії. Таку думку висловив адвокат українця після того, як він намагався дізнатися, куди і з якої причини етапують активіста", — йдеться в повідомленні.

Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що для Балуха з його відкритою проукраїнською позицією "етапування в російську колонію — це пряма загроза його життю". Крім того, підкреслила вона, етапування Балуха за межі Криму порушує міжнародне гуманітарне право.

Кримська правозахисна група повідомляла раніше, що 13 лютого 2019 року Балуха етапували з керченської колонії до слідчого ізолятора Сімферополя. Вчора у його дружини Наталії відмовилися прийняти передачу, а сьогодні повідомили, що його вивезли з СІЗО.

Правозахисники також нагадали, що після винесення незаконного вироку за сфабрикованими справами Балух на знак протесту кілька місяців голодував, втратив більше 30 кг ваги, здоров'я його різко погіршилося. Перед етапом до колонії українець погодився припинити голодування, але відмовився споживати їжу, яку дають у колонії та СІЗО. Він їсть лише ті продукти, які йому передають рідні та активісти.

Читайте також: Балуха вивезли з Сімферопольського СІЗО у невідомому напрямку - правозахисники

Як повідомляв Укрінформ 8 грудня 2016 року ФСБ Росії затримала Володимира Балуха, стверджуючи, що на горищі його будинку виявили боєприпаси і вибухівку. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію — вивішені прапор України і табличку "Вулиця Героїв Небесної сотні, 18".

"Суд" у Криму засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії та штрафу в розмірі 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ. Українець більше 200 днів тримав голодування.

18 жовтня 2018 року Балух був доставлений в Керченську виправну колонію №2.

25 січня 2019 року йому відмовили в умовно-достроковому звільненні. "Суддя мотивував рішення тим, що" відбування більше третини терміну не є переконливим доказом того, що Балух виправився".

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Володимира Балуха політичним в'язнем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-