У Росії видали підручник, що розпалює ненависть до кримських татар

У Росії видали підручник, що розпалює ненависть до кримських татар

Фото
Укрінформ
Окупанти видали підручник "Історія Криму", в якому повторюються радянські тези про те, що кримські татари співпрацювали з фашистами, а в засланні користувалися особливими благами.

Про це заявляють експерти Кримської правозахисної групи.

"Експерти Кримської правозахисної групи заявляють, що в підручнику історії за 10-й клас, який нещодавно з'явився в школах Криму, містяться висловлювання, що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу", — йдеться в повідомленні.

Правозахисники наголошують: у тексті підручника є твердження, що нібито під час Другої світової війни частина кримських татар зустрічала німецьких окупантів квітами й вином, і представники кримськотатарського народу були більш активно залучені до колабораціоністської діяльності порівняно з іншими етнічними групами Криму.

Крім того, до підручника включені твердження, що кримським татарам у місцях виселення безкоштовно надавали їжу, присадибні ділянки й позики на будівництво житла.

"Ці твердження є спірними й не мають масових підтверджень з боку очевидців та потерпілих. Таким чином, у загальному контексті поданої в підручнику інформації вбачаються прояви мови ворожнечі. А саме, публікації висловлювань, які піддають сумніву загальновизнані історичні факти насильства і дискримінації під час депортації кримськотатарського народу", — інформують правозахисники.

Експерт Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова вважає, що підручник повинен бути негайно виключений зі списку навчальних посібників за використання в ньому мови ворожнечі. Вона зазначила, що в дослідженнях з розпалювання ненависті вони з колегами регулярно фіксують у підконтрольних Кремлю ЗМІ розпалювання ненависті до кримських татар, українців та інших груп. Використання з цією метою підручника несе серйознішу загрозу, тому що діти ще більше схильні до впливу пропаганди ненависті, ніж дорослі, заявила правозахисниця.

Керівник Центру громадянської освіти "Альменда" Валентина Потапова вважає, що такі формулювання в підручнику можуть призвести до виникнення міжетнічних конфліктів.

“У влади Криму дуже цілеспрямована політика розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Протягом 5 років, починаючи з 2014 року, робиться все можливе, щоб розколоти кримську спільноту, створити умови для етнічних конфліктів на побутовому рівні. Влада Криму робить усе, щоб нівелювати багаторічні досягнення України й Криму з формування міжетнічної толерантності на півострові. Сьогодні вони вирішили вийти на рівень системи освіти у школах. Навчальний предмет "Історія Криму" планують включити в регіональний компонент навчального плану загальноосвітньої школи", — зазначає Потапова.

Це досить масштабний вплив, підкреслює вона, адже кількість дітей, які можуть почати вивчати кримську історію за цим підручником, приблизно 10-15 тисяч школярів на рік. І це тільки в тому разі, якщо за цим "підручником" вчитимуться тільки 10-класники. У разі рекомендації для інших класів кількість різко зросте.

Читайте також: "Об'єднані прапором": в центрі Парижа підтримали кримських татар і полонених моряків

"Такі мегаманіпуляції свідомістю підростаючого покоління, поза сумнівом, матимуть серйозні наслідки. Як трагедія з масовими вбивствами в Керчі безпосередньо пов'язана з масовою мілітаризацією свідомості, так і впровадження подібних підручників може призвести до злочинів на ґрунті ненависті щодо кримських татар", - вважає експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-