Затриманим після обшуків кримським татарам завтра оберуть запобіжний захід

Затриманим після обшуків кримським татарам завтра оберуть запобіжний захід

Укрінформ
У підконтрольному Кремлю суді Сімферополя 15 лютого планують обрати запобіжний захід Ескендеру Абдулганієву, Арсену Абхаїрову і Рустему Емірусеїнову, яких затримали після обшуків у смт Октябрське Красногвардійського району Криму.

Про це Крим.Реалії повідомила адвокат Ліля Гемеджі.

"Стаття стандартна - 205.5 - участь у терористичній організації. Я бачила двох затриманих. Тримаються вони добре, бадьорі. Мій підзахисний Абдулганієв написав мамі, що Всевишній випробовує кращих своїх рабів, що він просить пишатися ним, і що він не здійснював ніяких терористичних дій. Зараз його допитали як підозрюваного і пред'явили постанову про порушення кримінальної справи... Завтра всім оберуть запобіжний захід", - сказала Гемеджі.

За її словами, обшук у будинку її підзахисного Абдулганієва було проведено з порушеннями.

"Обшук, який пройшов у нього вдома, був з багаторазовими порушеннями. Всі протоколи обшуку йому не видали. Всі зауваження, які у нас були, ми внесли в протокол затримання. Поняті, які були присутні під час обшуку, постійно залишали приміщення. Велася відеозйомка на особистий телефон. Особу, яка вела відеозйомку, не встановлено. Самостійно силовики обшукували горище. Стандартно було вилучено телефони, планшети і книжку щодо читання намазу", - додала вона.

Крім того, за словами Гемеджі, Абдулганієва російські силовики примусово записали громадянином Росії.

Раніше повідомлялося, що в будинках кримських татар у селищі Октябрське Красногвардійського району російські силовики проводять обшуки. Пізніше, за інформацією об'єднання "Кримська солідарність", стало відомо, що в управління ФСБ до Сімферополя відвезли Абдулганієва, Абхаїрова та Емірусеїнова.

Російська Федеральна служба безпеки стверджує, що провела в Криму обшуки у трьох підозрюваних в організації та участі в організації "Хізб ут-Тахрір".

Читайте також: ФСБшники після обшуків затримали трьох кримських татар

Захисники заарештованих і засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами - переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" 2003 року, включивши до списку 15 об'єднань, названих "терористичними".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-