Від ЄСПЛ вимагатимуть терміново розглянути позов ПЦУ до окупантів

Від ЄСПЛ вимагатимуть терміново розглянути позов ПЦУ до окупантів

Укрінформ
Адвокати домагатимуться, щоб позов Кримської єпархії ПЦУ, зареєстрований в ЄСПЛ, розглядався терміново через останні спроби окупантів знищити Українську православну церкву на півострові.

Про це на прес-конференції «Знищення української церкви в окупованому Криму» заявив архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Те, що зараз відбулося (виселення Кафедрального собору Кримській єпархії УПЦ (КП) з приміщення в Сімферополі. - ред.), буде долучатися до справи, яка вже відкрита, і згідно ст.39 про Європейський Суд (Правило 39 Регламенту ЄСПЛ. - ред.) адвокати будуть вимагати, щоб цю справу розглядали поза чергою, терміново", - зазначив архієпископ Климент.

Він наголосив, що Управління Кримської єпархії, починаючи з 2015 року, веде планомірну роботу щодо захисту майна, яке УПЦ (КП) втратила після окупації півострова Росією. Спочатку окупанти захопили церкви в Севастополі і в селі Перевальному Сімферопольського району. Щодо цього був поданий позов Управління Кримської єпархії проти Міністерства оборони РФ. Відбулося чотири суди, в тому числі у Верховному суді РФ у Москві, які відмовили єпархії у задоволенні вимог.

Читайте також: Знищення церкви у Криму: архієпископ Климент проситиме персональних санкцій

Після цього адвокати і правозахисники підготували всі необхідні документи до Європейського суду з прав людини. Коли в серпні 2017 року судові пристави вилучили у Кафедральному соборі 110 кв.м площі першого поверху, а решту приміщень на поверсі опечатали, до справи додали і цей епізод. Після цього інциденту справа була зареєстрована в Європейському Суді, і ій було присвоєно номер. Відтоді адвокати працюють над кейсом, який має бути розглянутий безпосередньо в суді.

Як повідомляв Укрінформ, 5 лютого так зване "міністерство майнових і земельних відносин РК" надіслало на адресу Управління Кримської єпархії лист щодо розірвання угоди від 2002 р. про надання УПЦ (КП) приміщення у Симферополі для Кафедрального собору і Управління єпархії. Окупанти вимагають звільнити приміщення на початку березня. Архієпископ Климент вважає, що в разі ліквідації Кафедрального собору вісім кримських парафій, які знаходяться у сільській місцевості, теж припинять свою діяльність, і таким чином українську церкву на півострові буде знищено.

Фото: Антон Наумлюк / RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-