"Кримські" резолюції ООН перетворюють РФ на країну-ізгоя — Джемілєв

Укрінформ
Росія продовжує ігнорувати останні резолюції Генеральної асамблеї ООН за фактами порушення прав людини в окупованому Криму та його мілітаризації, проте вони дають підстави для посилення санкцій проти країни-агресора.

Про це лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив під час дискусій у Кримському домі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Росія не дотримується вимог цих резолюцій (прийнятих ООН 17 і 22 грудня — ред.) і не виконує їх так само, як і вимоги інших міжнародних організацій, у тому числі ОБСЄ, Парламентської Асамблеї Ради Європи. Але це зовсім не означає, що ці резолюції марні. Вони все більше й більше заганяють країну-агресора в кут і перетворюють її на країну-ізгоя. Можна з упевненістю сказати, що Росія семимильними кроками йде до статусу "великої Північної Кореї". І по-друге, ці резолюції дають підстави для нових і більш жорстких санкцій проти країни-агресора і в кінцевому рахунку вони, звичайно, призведуть до позитивних результатів", — сказав Джемілєв.

Політик нагадав, що наприкінці цього року, 17 і 22 грудня, було прийнято дві резолюції, безпосередньо пов'язані з Україною.

"Перший проект, представлений Україною і підтриманий як співавторами 40 державами, — про мілітаризацію Криму Росією. Другий, через п'ять днів, — резолюція щодо ситуації з правами людини. Обидві резолюції пройшли. Причому про першу резолюції наш заступник міністра закордонних справ Кислиця, зробивши правильний дипломатичний крок, сказав, що вона має бути прийнята не менше ніж двома третинами голосів, з метою продемонструвати свою силу", — зазначив Джемілєв.

Насправді, підкреслив він, резолюція була прийнята навіть не двома третинами, а трьома чвертями голосів і в ній було висловлено різкий осуд країни-агресора, й надано оцінку подіям, що відбулися в Азовському морі, "як справжнє піратство з боку Росії".

Що стосується резолюції з прав людини, сказав політик, то "це вже не перша резолюція, в якій йдеться про незаконні арешти, тортури, численні депортації, заселення Криму громадянами Росії, що суперечить вимогам Женевської конвенції 1949 року про статус окупованих територій".

Читайте також: Генасамблея ООН засвідчила, що ситуація з правами людини в Криму погіршується - МЗС

Як повідомляв Укрінформ, 17 грудня Генасамблея ООН прийняла Резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, районів Чорного й Азовського морів", внесену групою із сорока держав на чолі з Україною. "За" проголосували 66 держав-членів, "проти" — 19, "утрималися" — 72. Через п'ять днів, 22 грудня, Генеральна асамблея ООН також прийняла резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна". За неї проголосували 65 держав-членів, проти — 27, 70 делегатів утрималися.

Це вже третя ініційована Україною резолюція ООН про стан прав людини в Криму за останні три роки. Перші дві прийнято Генасамблеєю ООН в 2016 і 2017 роках. Останній документ містить цілий ряд нових статей, наприклад, чітко визначається, як правильно зараз називати Крим у всіх документах ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-