"Суд" у Криму відмовив в апеляції 20 українським морякам

Укрінформ
У середу так званий верховний суд Криму закінчив розглядати скарги на арешт 20-ти з 24-х українських моряків. Апеляція, крім скорочення терміну арешту військовополонених на один день, залишилася незадоволеною.

Про це в Facebook повідомляє правозахисний сайт "Кримський процес".

"Сьогодні, 26 грудня, у Верховному суді Криму відбулися судові засідання з розгляду п'яти останніх скарг на арешт українських моряків: капітана катера "Нікополь" Богдана Небилиці, капітана буксира "Яни Капу" Олега Мельничука, командира дивізіону ВМСУ Дениса Гриценка, а також матросів Олега Семидоцького і Юрія Без'язичного. Всі рішення, як і рішення на попередні апеляційні скарги, ідентичні - суд скорочує термін тримання під вартою з 25 до 24 січня, залишаючи в іншому скарги без задоволення", - повідомляє "Кримський процес".

За даними організації, традиційно "суд", як і під час розгляду попередніх скарг, не прийняв позицію захисту про те, що всі захоплені українські моряки, згідно з міжнародними нормами, є військовополоненими, і відповідно до Женевської конвенції, їх заборонено тримати в тюремних умовах слідчого ізолятора.

Сьогоднішні рішення щодо апеляцій ухвалювали судді Сергій Рубанов, Ігор Крючков, Тетяна Мельник та Олексій Послєдов.

Таким чином, уточнює "Кримський процес", на сьогодні "верховний суд" Криму відхилив усі 20 апеляційних скарг, що надійшли на арешт українських моряків.

За даними правозахисників, дотепер у "Верховний суд" Криму не надійшли апеляційні скарги від 4-х із 24-х захоплених українських моряків.

Читайте також: Президент — полоненим морякам: Зробимо все можливе, щоб ви якнайшвидше були вдома

"Це поранені під час обстрілу Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока, а також старший матрос буксира «Яни Капу» Володимир Терещенко. Їхні адвокати за призначенням не подали апеляційні скарги на арешт своїх підзахисних", - повідомляє "Кримський процес", уточнивши, що після поранення Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока перебували в лікарні №1 у Керчі і запобіжний захід їм обирав Керченський міський суд.

При цьому адвокати за угодою, які мали брати участь у справі, стверджували, що слідчий ФСБ навмисно не повідомив їм про час призначеного судового засідання. У зв'язку з цим інтереси поранених моряків представляв адвокат за призначенням, який не подав у строк апеляційну скаргу. Запобіжний захід Володимиру Терещенку, інтереси якого в Київському "райсуді" Сімферополя також представляв адвокат за призначенням, аналогічно не було оскаржено.

25 листопада прикордонне управління ФСБ Росії в районі Керченської протоки атакувало три кораблі Військово-морських сил України - катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу», які прямували з одеського порту в порти Бердянська і Маріуполя. В результаті українські судна було захоплено й відбуксовано в порт міста Керч, а троє українських моряків дістали поранення. Всього на бортах кораблів перебували 24 українських моряки.

27 і 28 листопада всім захопленим українським морякам винесли запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 25 січня 2019 року, а вже 29 листопада всіх моряків етапували до Москви, в СІЗО «Лефортово» і «Матросская тишина».

Українських моряків звинувачують за ч.3 статті 322 КК РФ - незаконне перетинання Державного кордону Російської Федерації здійснене групою осіб за попередньою змовою або організованою групою або із застосуванням насильства чи з загрозою його застосування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-