Президент — полоненим морякам: Зробимо все можливе, щоб ви якнайшвидше були вдома

Президент — полоненим морякам: Зробимо все можливе, щоб ви якнайшвидше були вдома

Укрінформ
Президент Петро Порошенко як Верховний головнокомандувач Збройних сил України передав слова підтримки захопленим Росією українським морякам і пообіцяв зробити все можливе, аби якнайшвидше повернути їх в Україну.

Про це він заявив на засіданні РНБО у середу, 26 грудня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На жаль, не все вдалося - перш за все, не вдалося повернути додому 24 моряків Військово-морських сил України. Але я хочу передати слова підтримки Президента і Верховного головнокомандувача, членів Ради національної безпеки і оборони й українського народу: "Україна сьогодні з вами, хлопці!", - сказав Порошенко.

За його словами, дуже важливо, що вже 22 моряки ВМС України чітко заявили, що вони є військовополоненими відповідно до Женевської конвенції, і Росія не має жодної юрисдикції щодо розслідування їхніх справ.

"Росія вчинила акт агресії і буде за це відповідати. І ми зробимо все можливе, щоб ви якнайскоріше опинилися в Україні, вдома", - наголосив Президент.

Читайте також: За адвокатів полонених моряків, які тягнули з апеляцією, візьметься дисциплінарна комісія

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь. Вони обстріляли і захопили три українські кораблі в Керченській протоці та взяли в полон 24 українських моряків.

У зв'язку з цим Рада національної безпеки і оборони України запропонувала Президенту Петру Порошенку запровадити воєнний стан на 60 діб.

Порошенко спочатку підписав указ про введення в дію рішення РНБО щодо запровадження воєнного стану в Україні на 60 діб - з 26 листопада до 25 січня, однак пізніше заявив, що рекомендуватиме Раді запровадити воєнний стан на 30 днів, щоб воєнний стан не накладався на початок виборчої кампанії, яка стартує 31 грудня.

Верховна Рада України 26 листопада ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України про запровадження воєнного стану на 30 днів у 10 областях, які розташовані вздовж російського кордону, українсько-молдовського кордону вздовж узбережжя Чорного й Азовського морів: Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській, а також внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

Згідно з указом Президента, правовий режим воєнного стану запроваджувався із 14.00 26 листопада 2018 року строком на 30 діб - до 14.00 26 грудня 2018 року.

Європейська Рада 13 грудня оприлюднила висновки щодо подій в Азовському морі та навколо Керченської протоки. Зокрема, пункт 8 висновків повністю присвячений агресії Росії в Азовському морі та розвитку ситуації навколо Керченської протоки і в регіоні в цілому.

Україна наполягає на запровадженні нових міжнародних санкцій санкцій проти РФ у зв’язку з агресією на Азовському й Чорному морях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-