У Криму могло бути не 70, а 700 політв'язнів, якби не резолюції - Джапарова

У Криму могло бути не 70, а 700 політв'язнів, якби не резолюції - Джапарова

Укрінформ
Публічність - чи не єдиний механізм, який допомагає тим, хто лишився на окупованих територіях.

Про це сказала перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова на зустрічі зі слухачами НАДУ при Президентові України.

"Чи не єдиним сьогодні механізмом того, що ми хоч якось допомагаємо нашим співвітчизникам на окупованих територіях, є публічність. Тому точно цей рух заяв та резолюцій має бути продовжений", - наголосила Джапарова.

Вона зауважила, що "ми сьогодні живемо у світі глибокої стурбованості", коли ухвалюються резолюції та виголошуються заяви з приводу окупованих територій України, "проте це не повертає території назад".

"Але точно скажу, якби не всі ці документи, то рівень репресій у Криму був набагато більший: не 70 політичних в'язнів, а 700 як мінімум", - сказала Джапарова.

Як зазначив колишній політичний в'язень Кремля, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, "кримськотатарський національний рух, Курултай кримських татар завжди боролися за те, щоб державність кримських татар була відновлена в межах Криму у вигляді кримськотатарської автономної республіки в складі України".

"Це не було зроблено. І в наступні роки до нас теж не дуже прислухалися і 2014 рік показав, що Україна допустила велику помилку, не вирішивши основне питання кримськотатарського народу - не реалізувавши його право на самовизначення", - сказав Умеров.

Читайте також: МІП визначив ключові пріоритети інформаційної реінтеграції Донбасу

Він також наголосив на важливості продовження санкцій щодо Росії та ігнорування заходів, які вона організовує та бере участь.

Учасникам зустрічі також показали фільм " Бранці Кремля". "Для нас цей фільм - зброя. Але не з точки зору пропаганди, а з точки зору несення правди...", - сказала Джапарова.

Зустріч зі слухачами НАДУ при Президентові України та презентація документального фільму «Бранці Кремля», організована Міністерством інформаційної політики України спільно з Національною академією державного управління при Президентові України.

Документальний фільм «Бранці Кремля» знято телеканалом іномовлення UA|TV на замовлення Міністерства інформаційної політики України. Він присвячений вшануванню патріотизму та мужності політичних ув'язнених у боротьбі проти окупації РФ. Фільм презентовано 26 лютого 2018 року в рамках IV міжнародного форуму «Окупований півострів: чотири роки опору», організованого МІП.

Також показ відбувся на сайд-івенті «Порушення прав людини у Криму та на Донбасі» у м. Відень (Австрія); під час публічної дискусії «Чотири роки після окупації Криму: чи існує вихід із глухого кута?» у Представництві Європейської комісії у м. Софія (Болгарія) та у Посольстві України в США у Вашингтоні. Загалом у Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-