Посол України в Нідерландах прокоментував ухвалення “кримської” резолюції ООН

Посол України в Нідерландах прокоментував ухвалення “кримської” резолюції ООН

Укрінформ
Посол України в Королівстві Нідерланди Всеволод Ченцов назвав “кримську” резолюцію ООН “ще однією цеглиною у вибудовуванні позиції міжнародного співтовариства, яка кваліфікує дії Росії як акт агресії”.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

За словами Ченцова, ухвалення цієї резолюції сприятиме поширенню у світі правдивої інформації про масштаби та ескалацію збройної агресії Росії проти України.

“Тобто цей документ є ще однією цеглиною у вибудовуванні позиції міжнародного співтовариства, яка кваліфікує дії Росії як акт агресії. Резолюція також створює підстави для кращого розуміння у світі небезпечних наслідків агресивних дій РФ. Резолюцію може бути використано як підставу для розширення міжнародно-правових санкцій проти РФ, яка є державою-агресором”, - сказав Ченцов.

Він також зазначив, якщо не йдеться про негайне посилення санкцій проти РФ, то можна очікувати, що такі санкції застосують проти РФ у майбутньому.

На питання на скільки для Росії ця резолюція обов’язкова до виконання, посол повідомив, що це питання розглядатиме наступна 74-та сесія ГА ООН.

“Водночас наслідки невиконання можуть бути як прямі, так і непрямі: РФ, яка систематично порушує свої міжнародно-правові зобов’язання, втрачає свій авторитет на міжнародній арені та рухається у напрямку самоізоляції. Це вже призвело до гальмування спільних бізнес-проектів з РФ та ділової активності, насамперед, за участю іноземного капіталу, особливо в галузях економіки, які знаходяться під санкціями”, - наголосив Ченцов.

Посол також звернув увагу, що питання порушення Росією прав людини в Криму знаходиться у полі зору також міжнародних юрисдикційних органів: Міжнародного Суду ООН у рамках відповідного позову України проти РФ та Служби Прокурора Міжнародного кримінального суду.

“Неправомірне позбавлення України права розпоряджатися своїми ресурсами у виключній економічній зоні у Чорному морі у зв’язку з незаконною анексією Криму РФ є предметом розгляду Постійної палати третейського суду. Таким чином, ухвалена ГА ООН Резолюція стане важливим елементом у доведенні порушень норм міжнародного права з боку РФ”, - сказав Ченцов.

Читайте також: Україна пропонує ОБСЄ встановити пункт моніторингу в окупованій Керчі

Він також зазначив, що не варто переоцінювати значення цього документа.

“Резолюції Генасамблеї ООН мають рекомендаційний характер і не є обов’язковими для виконання. У резолюції зафіксована згода міжнародного співтовариства з приводу кваліфікації дій Росії як протиправних, таких, що підривають міжнародний правопорядок і підлягають засудженню”, - сказав Ченцов.

Як повідомлялось, Генасамблея ООН у ніч проти 18 грудня ухвалила резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), районів Чорного та Азовського морів".

У документі наголошується на безпекових загрозах, які Росія створює для України, Чорноморського регіону і всієї Європи перекиданням до Криму військ і зброї — зокрема, літаків і ракет, здатних переносити ядерний заряд.

Резолюція також закликає Росію не перешкоджати свободі судноплавства у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці, припинити переслідування торговельних суден, засуджує незаконну побудову мосту через Керченську протоку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-