Україна пропонує ОБСЄ встановити пункт моніторингу в окупованій Керчі

Україна пропонує ОБСЄ встановити пункт моніторингу в окупованій Керчі

Укрінформ
Представник України у Тристоронній контактній групі Євген Марчук запропонував на переговорах у Мінську встановити постійний пункт моніторингу СММ ОБСЄ в окупованій Росією Керчі.

Про це представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко повідомила у Facebook.

"На ТКГ Є.Марчук звернувся до ОБСЄ з пропозицією негайно розпочати постійний моніторинг безпекової ситуації в акваторії Керченської протоки, Азовського і Чорного морів, нагадав, що мандат СММ ОБСЄ поширюється на всю територію України, отже й на Крим, й на ділянки українсько-російського кордону. Й запропонував встановити постійний пункт моніторингу СММ ОБСЄ в Керчі", - зазначила вона.

Геращенко також розповіла, що українська делегація і в Тристороній групі, й в чотирьох робочих підгрупах поставила вимогу демілітарізаціі і деокупації Азовського та Чорного морів, Керченської протоки і нагадала про відповідну резолюцію Генасамблеї ООН, прийняту 17 грудня. "Росіяни поводилися як завжди. Минулого засідання представник РФ в ТКГ Борис Гризлов, як тільки ми порушили питання Азову і негайного звільнення моряків, вийшов з засідання. Цього разу взагалі не приїхав - бо не має що відповідати на очевидні запитання. Тому РФ була представлена іншими дипломатами", - уточнила Геращенко.

Як повідомляв Укрінформ, раніше глава МЗС ФРН Гайко Маас висловився в Мілані на зустрічі міністрів закордонних справ ОБСЄ за розширення мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні на Азовське море.

Читайте також: Окупований Крим є наростаючою глобальною проблемою — Клімкін

25 листопада 2018 року внаслідок збройної атаки кораблів РФ в районі Керченської протоки були пошкоджені і захоплені українські військові судна, а члени екіпажів - захоплені в полон. Після нетривалого перебування в Криму усіх 24 українських моряків перевезли в Москву.

Україна і світове співтовариство визнали захоплених моряків військовополоненими, але влада РФ хоче судити їх як простих громадян, які нібито порушили російський кордон. 11 грудня 2018 року розпочалося слідство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-