МЗС висловлює рішучий протест через арешт Курбедінова

МЗС висловлює рішучий протест через арешт Курбедінова

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ висловило рішучий протест у зв’язку з незаконним рішенням російського окупаційного “суду” у Сімферополі на п’ять діб арештувати кримськотатарського активіста та адвоката Еміля Курбедінова.

Про це йдеться у заяві МЗС.

“Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з сьогоднішнім незаконним рішенням російського окупаційного «суду» у Сімферополі засудити кримськотатарського активіста та адвоката Еміля Курбедінова до 5 діб адміністративного арешту”, - ідеться в повідомленні.

У МЗС підкреслили, що Курбедінов є одним із ключових адвокатів у справах громадян України, незаконно утримуваних Росією за сфабрикованими та політично мотивованими звинуваченнями, а віднедавна він також захищає одного з військовополонених українських моряків.

“Власне, саме останній факт міг спричинити його затримання, однак це далеко не перший випадок переслідування російськими окупантами адвокатів та правозахисників. Лише у листопаді Еміль та двоє його колег, Ліля Геменджі та Едем Семедляєв, отримали необгрунтоване “застереження” про “неприпустимість порушення законодавства про демонстрації”, - припускають дипломати.

У МЗС також переконані, що звинувачення у “демонстрації атрибутики або символіки екстремістських організацій”, використане російським окупаційним “судом” для того, щоб відправити Курбедінова за грати, має безпідставний та сфабрикований характер.

“Насправді ж Росія намагається позбавити українських громадян – політичних в’язнів в РФ та на окупованих територіях - права на захист шляхом залякувань та утисків тих, хто підтримує українських заручників Кремля та захищає їх у судах. У цьому зв’язку ми стурбовані тим, що тактика постійних адміністративних стягнень, яка використовується у Росії для «виснаження» опозиційних активістів, переноситься до окупованого Криму”, - наголосили в МЗС.

Міністерство закордонних справ України засуджує цю “негідну практику” і закликає Росію негайно її припинити та повністю виконати відповідні резолюції ГА ООН, прийняті в 2014, 2016, 2017 роках, а також рішення Міжнародного Суду щодо проміжних заходів у справі України проти РФ, ухвалене у 2017 році.

Крім того, МЗС закликало міжнародну спільноту посилювати політико-дипломатичний та санкційний тиск на країну-агресора до моменту деокупації Криму та звільнення всіх незаконно утримуваних Росією українців.

Читайте також: "Суд" призначив Курбедінову п'ять діб арешту

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю, 7 грудня в окупованому Криму Київський районний “суд” Сімферополя засудив адвоката Еміля Курбедінова до п'яти діб адміністративного арешту.

6 грудня Курбедінова в Сімферополі затримали співробітники Центру з протидії екстремізму. Йому інкримінують ст.20.3 КОАП (пропаганда чи публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки, чи атрибутики або символіки екстремістських організацій, чи інших атрибутики або символіки, пропаганда чи публічна демонстрація яких заборонена федеральними законами). Обвинувачення грунтуються на фотографії у Facebook, яку Курбедінов розмістив у 2013 році.

26 січня 2017 року співробітники ЦПЕ вже затримували Курбедінова, інкримінуючи ту саму статтю, і проводили обшуки його офісу і житла. Тоді адвоката заарештували на 10 діб за ту саму фотографію, тільки розміщену в соцмережі Вконтакте.

6 листопада співробітник так званої прокуратури Криму в супроводі працівників ЦПЕ вручив Курбедінову застереження "про неприпустимість екстремістської діяльності".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-