В Криму триває

В Криму триває "суд" у справі адвоката Курбедінова

Укрінформ
В окупованому Криму, в Київському районному суді Сімферополя продовжилося засідання у справі затриманого напередодні адвоката Еміля Курбедінова.

Відеотрансляцію засідання веде "Кримська солідарність".

"Захищатимуть Еміля Курбедінова сьогодні: адвокати А. Азаматов, А. Ладен, Каралієв, Л. Гемеджі, Е. Авамілєва, юристи Н. Шейхмамбетов і Р. Кямілєв... Слухання буде проходити у відкритому режимі", - йдеться в повідомленні групи.

Напередодні засідання суду" у справі адвоката тривало майже до десяти годин вечора.

Захисниками Курбедінова зареєстрували одинадцять адвокатів, юристів та громадських діячів.

Адвокати подавали ряд клопотань: про розгляд справи за місцем проживання (у Залізничному районному суді Сімферополя), про його перенесення, неодноразово - про відвід судді", про притягнення прокурора та інші, - але майже у всіх було відмовлено.

Також захист Курбедінова клопотав про виклик співробітника ФСБ Андрія Сушко, показання якого присутні у справі. Восени 2017 року Сушко брав участь у тортурах кримчанина Рената Параламова і зараз перебуває в розшуку. "Суд" у виклику Сушко відмовив.

Кримчани, які прибули на судове засідання, щоб підтримати затриманого, масово писали скарги на недопуск до зали суду". Щоб перешкодити їм, у приміщенні приймальні вимикали електрику, а потім вивели всіх на вулицю, мотивувавши пізнім часом. За клопотанням адвокатів п'ятьом людям дозволили зайти в зал. Люди на вулиці стали фотографуватися з саморобним плакатом - зверненням до Курбедінову: "Ти - наш народний захисник".

Під "судом" затримали громадського журналіста Нурі Абдурашидова. У нього вилучили телефон, з допомогою якого він вів відеотрансляцію. Скопіювавши фотографії, телефон повернули. На активістів склали протокол за ст. 17.3 КоАП РФ ("Невиконання розпорядження судді або судового пристава щодо забезпечення встановленого порядку діяльності судів") і відпустили під зобов'язання з'явитися за викликом для дачі пояснень.

Читайте також: У Криму люди, що прийшли підтримати Курбедінова влаштували флешмоб

Як повідомляв Укрінформ, 6 грудня адвоката Еміля Курбедінова у Сімферополі затримали співробітники Центру з протидії екстремізму. Йому інкримінують ст. 20.3 КПАП (пропаганда або публічне демонстрування нацистської атрибутики чи символіки, або атрибутики чи символіки екстремістських організацій, або інших, пропаганда або публічне демонстрування яких заборонено федеральними законами). Звинувачення ґрунтуються на фотографії в Facebook, яку Курбедінов розмістив в 2013 р.

26 січня 2017 року співробітники ЦПЕ вже затримували Курбединова, інкримінуючи ту ж статтю, і проводили обшук його офісу та житла. Тоді адвоката заарештували на 10 діб за ту ж фотографію, тільки розміщену в соцмережі ВКонтакте.

Місяць тому співробітник так званої прокуратури Криму в супроводі працівників ЦПЕ вручив Курбедінову застереження про неприпустимість екстремістської діяльності".

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-