Росія хоче використати анексію Криму для розширення впливу на Азов – Столтенберг

Росія хоче використати анексію Криму для розширення впливу на Азов – Столтенберг

Укрінформ
Росія, яка у 2014 році незаконно анексувала Кримський півострів, нині намагається використати це для розширення власного впливу на все Азовське море.

Про це у вівторок під час прес-конференції за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ НАТО з колегами з Грузії і України заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"У 2014 році Росія незаконно анексувала Крим, і зараз намагається використати це для розширення власного впливу на все Азовське морі. Кілька днів тому ми бачили, що Росія використала військову силу проти українських кораблів та військово-морського персоналу. Ми закликаємо Росію негайно звільнити моряків і кораблі, які були захоплені", – наголосив генеральний секретар НАТО.

Він заявив також, що Росія має дозволити свободу навігації та безперешкодний доступ до українських портів.

Читайте також: Глава МЗС Франції назвав пріоритетні питання для зустрічі з Клімкіним

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли й захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

На захоплених кораблях перебували понад 20 моряків, за уточненими даними, чотирьох із них поранено.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон "Про затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у 10 областях у зв'язку з агресією Росії в Азовському морі.

Фото: NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-