В Європарламенті назвали Сенцова символом спротиву диктатурі

В Європарламенті назвали Сенцова символом спротиву диктатурі

Відео
Укрінформ
Олег Сенцов став для усього світу символом громадської непокори, сили духу та спротиву.

Про це говорили європейські депутати та українські дипломати перед початком перегляду документальної стрічки «Суд: держава Росія проти Олега Сенцова», яка була представлена у понеділок ввечері в Європарламенті.

«На жаль, Олег Сенцов не зможе прибути до Страсбурга й особисто отримати нагороду, тому що він все ще перебуває у в’язниці десь у Сибіру. Історія Олега Сенцова є зрозумілою. Для усього світу він став символом непокори тоталітарному режиму і диктатору», - зазначив з цього приводу Едуард Кукан, депутат від Європейської народної партії, який ініціював висунення Олега Сенцова на вручення цьогорічної премії за свободу думки.

Він нагадав про ініціативу депутатів Європарламенту Даріуша Розатті (співголова парламентського Комітету Асоціації ЄС-Україна – авт.) та Ребекки Гармс, які започаткували кампанію #LetSentsovGetSakharov. Едуард Кукан закликав всіх небайдужих людей приєднатися до цієї кампанії, метою якої є спонукати режим Кремля звільнити Олега Сенцова, щоб він зміг особисто отримати цю почесну премію.

У церемонії взяв участь голова комітету Європарламенту із закордонних справ Девід Мак-Алістер. Він наголосив на тому, що повага до прав людини, до її гідності є і залишатиметься ключовим принципом Європейського Союзу.

«Олег Сенцов став прикладом політичного в’язня, що не скорився диктатурі в Росії. І не лише в Росії. Він став символом мужності, стійкості і спротиву диктатурі для усього світу», - додав Девід Мак-Алістер.

У свою чергу посол України в Бельгії Микола Точицький подякував Кукану і всій групі Європейської народної партії в Європарламенті за підтримку висування Сенцова на отримання премії імені Андрія Сахарова.

«Ми розцінюємо цей крок, як підтримку Європарламенту на адресу всіх 70 політичних в’язнів, з Криму та з усієї України, які знаходяться у російських тюрмах. На жаль, після нещодавніх подій в Азовському морі та відкритої російської агресії проти Збройних сил України з’явилися ще 24 заручники Кремля. Путін має отримати адекватну відповідь. Вчора він атакував Грузію, сьогодні – страждає Україна. Можливо, завтра наступною ціллю Кремля буде країна Євросоюзу. Саме тому прошу вас продовжити санкції проти Росії, які мають зупинити агресію», - наголосив український дипломат.

Читайте також: У Відні покажуть документальний фільм про Сенцова

У перегляді документальної стрічки взяли участь близько 50 осіб - депутатів Європарламенту, дипломатів, представників студентської молоді та українських громад. Стрічку, яка розповідала про мужню боротьбу Сенцова проти російського судового свавілля, зал дивився в повній тиші. Останні кадри стрічки, на яких в останньому слові на суді Олег Сенцов закликав людей не боятися, глядачі зустріли аплодисментами.

Наступний показ документальної стрічки «Суд: держава Росія проти Олега Сенцова» відбудеться за тиждень у Страсбурзі, безпосередньо перед церемонією вручення премії ім. А.Сахарова.

Відео: Dmytro Shkurko
Фото на першій сторінці: MEDIAZONA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-