У Відні покажуть документальний фільм про Сенцова

У Відні покажуть документальний фільм про Сенцова

Політв’язні
Укрінформ
В австрійській столиці пройде показ документального фільму про одного з найвідоміших українських політв`язня Кремля режисера Олега Сенцова.

Показ фільму "Процес: Російська держава проти Олега Сенцова" відбудеться 5 грудня ввечері в Ateliertheater, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Захід проходить з нагоди нагородження Європарламентом Сенцова Премією Сахарова за свободу думки. Організатори - Австрійська асоціація режисерів у співпраці з фестивалем Let’sCee Film Festival та за підтримки Посольства України в Австрії.

Читайте також: Польща нагородила Сенцова відзнакою “За людську гідність”

По завершенню показу відбудеться дискусія президентом австрійського відділення "Репортерів без кордонів" Рубіною Мьорінг.

Як відомо, документальний фільм Аскольда Курова "Процес: російська держава проти Олега Сенцова" розповідає про суд над Сенцовим і спроби родини, друзів та адвокатів звільнити режисера з в'язниці. Назва стрічки - "Процес" - відсилає до кафкіанського абсурду, показуючи, як у тоталітарній державі жертвою бюрократичної машини може стати будь-яка людина.

Читайте також: У Європарламенті вручать премію Сахарова

Міжнародна прем'єра фільму відбулася у позаконкурсній програмі на 67-му Берлінському кінофестивалі. Показ було організовано спільно з Європейською кіноакадемією, яка впродовж трьох років закликає до звільнення Сенцова. Лист із такою вимогою свого часу підписали десятки європейських кінематографістів - Вім Вендерс, Кен Лоуч, Агнешка Голланд, Педро Альмодовар та інші.

Як відомо, у травні 2014 року після анексії Криму Росією Олега Сенцова було заарештовано ФСБ, звинувачено у плануванні терактів і вивезено до Москви. Після року в ув'язненні режисера засудили до 20 років колонії, незважаючи на свідчення звинувачення, що були дані під тиском, та відсутність доказів. Олег Сенцов не визнав своєї провини.

Читайте також: Клімкін назвав знущанням 17 "походів" сестри Сенцова до міграційної служби

У травні 2018 року режисер оголосив голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів у Росії. 6 жовтня 2018 року, через 145 днів, він припинив голодування через загрозу примусового годування.

25 жовтня 2018 року незаконно засуджений в РФ режисер Олег Сенцов став лауреатом премії Європарламенту за свободу думки імені Андрія Сахарова 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-