Україна закликає ОБСЄ відвідати полонених моряків у Криму

Україна закликає ОБСЄ відвідати полонених моряків у Криму

Укрінформ
Україна закликає спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, мандат якої поширюється і на окупований Крим, відвідати полонених українських моряків.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми запрошуємо спостерігачів СММ відвідати полонених українських моряків, утримуваних у Криму. Це належить до мандату СММ", - сказав Прокопчук.

Дипломат звернув увагу на те, що раніше спецпредставник чинного голови ОБСЄ Мартін Сайдік уже висловлював занепокоєння ситуацією в Азовському морі. "Російська агресії має свої численні прояви на Донбасі, в Криму, у Чорному та Азовському морях. І ми закликаємо Вас продовжувати ретельно відслідковувати ці питання як спеціального представника чинного голови (ОБСЄ) в Україні та в Тристоронній контактній групі", - сказав він.

Під час засідання український дипломат укотре засудив невмотивовану агресію РФ в Азовському регіоні. Він звернув увагу, що нові факти свідчать: українські кораблі зазнали нападу вже на зворотному шляху і в нейтральних водах. При цьому, українські військові не відкривали вогонь у відповідь на стрільбу зі зброї різного виду з боку російських військових, які "намагалися не просто зупинити українські кораблі, а саме вбити екіпаж на борту", наголосив Прокопчук.

"Ми вимагаємо від Росії негайно та без жодних умов повернути до України захоплених моряків і кораблі. До того, як це станеться, ми категорично вимагаємо від РФ забезпечити повною мірою всі права захоплених військових, як передбачено Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими 1949 року", - підкреслив постпред України.

Читайте також: Полонених українських моряків вивозять з Криму до Москви

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса у порт Маріуполь. Російські спецназівці обстріляли й захопили три українські кораблі в Керченській протоці і 24 моряків. При цьому шестеро українських військовослужбовців були поранені й госпіталізовані в керченську лікарню. Трьох із них наразі перевели до сімферопольського СІЗО.

Глава СБУ Василь Грицак визнав, що на борту суден перебували два працівники спецслужби.

Підконтрольні РФ "суди" в окупованому Криму ухвалили взяти під арешт строком на два місяці всіх захоплених українських військових. Вони є підозрюваними за частиною 3 статті 322 КК РФ "Незаконний перетин державного кордону Російської Федерації", яка передбачає до шести років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-