Експерт пояснив, як виграш у Гаазі допоможе Україні в боротьбі за Крим

Експерт пояснив, як виграш у Гаазі допоможе Україні в боротьбі за Крим

Укрінформ
У разі виграшу Україною у міжнародному суді за позовом проти Росії за порушення Конвенції ООН з морського права, механізмів, які б примусили Москву виконати його, немає.

Проте таке рішення мало би визначальний вплив на позицію інших країн і дозволило їм беззаперечно стати на сторону України у питанні Криму, заявив спеціаліст із міжнародного морського права, доцент Йокогамського університету Макото Сета на зустрічі дискусійного клубу “Відкритий світ”, організованій в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

“Важливо отримати саме факт правового визнання порушення Росією міжнародного права під час анексії Криму. Так, більшість країн вже визнають це. Але наразі це суб‘єктивна думка кожної окремої країни”, - вважає Сета.

Він додав, що так само позиція уряду Японії щодо дій КНР у Південнокитайському і Східнокитайському морях сприймалася лише як суб’єктивна думка Японії, доки рішення не виніс міжнародний трибунал.

Читайте також: Україна має високі шанси виграти “морський” позов проти РФ - експерт

“Справді важливо отримати кристально чисту правову оцінку від поважного міжнародного органу. Як тільки ви отримаєте її (а Міжнародний кримінальний суд - це найбільш авторитетна інституція), іншим країнам буде набагато легше підтримати саме вас і вашу позицію”, - пояснив він.

Як повідомлялося, 19 лютого 2018 року Україна подала меморандум в арбітражному провадженні проти РФ щодо Конвенції ООН з морського права, який доводить, що РФ порушила суверенні права України в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-