Україна має високі шанси виграти “морський” позов проти РФ - експерт

Україна має високі шанси виграти “морський” позов проти РФ - експерт

Укрінформ
Україна має високі шанси виграти позов проти Росії за порушення Конвенції ООН з морського права, якщо буде наголошувати саме на правових моментах, а не на питаннях територіального суверенітету, бо Конвенція з морського права на них не розповсюджується.

Про це спеціаліст із міжнародного морського права, доцент Йокогамського університету Макото Сета розповів на зустрічі дискусійного клубу “Відкритий світ”, організованій в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

“Територіальний суверенітет не входить до юрисдикції Конвенції ООН з морського права... Якщо Україна хоче виграти цей розгляд, краще уникати цього питання”, - пояснив Сета.

Японський вчений додав, що схожа проблема вже виникала під час розгляду суперечки між Маршаловими островами і Великою Британією. Оскільки частина позову стосувалася питань територіального суверенітету, Міжнародний кримінальний суд не зміг винести рішення.

“Більшість інформації щодо арбітражу між Україною і Росією досі не відкрита для громадськості. Але наскільки мені відомо, в українському позові також фігурують претензії щодо порушень у Керченській протоці і правового статусу Азовського моря. Я думаю, що у сукупності всі ці претензії мають високі шанси у судовому розгляді проти Росії”, - переконаний експерт.

Читайте також: Україна має можливості адекватно відповідати на агресію Росії в Чорному морі - Полторак

Як повідомлялося, 19 лютого 2018 року Україна подала меморандум в арбітражному провадженні проти РФ щодо Конвенції ООН з морського права, який доводить, що РФ порушила суверенні права України в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.

Підписуючи тоді розпорядження щодо представництва України в розгляді питання в Міжнародному арбітражному суді щодо порушення Конвенції ООН з морського права 1982 року, Президент України Петро Порошенко наголосив, що про розгляд питання українського суверенітету над Кримом у цьому позові не йдеться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-