Україна в ОБСЄ закликає Росію припинити репресії в Криму

Україна в ОБСЄ закликає Росію припинити репресії в Криму

Укрінформ
Росія має припинити репресії проти активістів у Криму та дотримуватися своїх зобов’язань як держава-окупант в рамках міжнародного гуманітарного права та стандартів в сфері прав людини.

На цьому наголосив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цього вівторка російські окупаційні сили висунули фальшиві звинувачення кримськотатарському адвокату Емілю Курбедінову, який невтомно працює, надаючи правову допомогу десяткам жертв російського окупаційного режиму. Ми вимагаємо від Росії припинити свою репресивну політику та дотримуватися зобов’язань, як держава-окупант, в рамках міжнародного гуманітарного права та стандартів в сфері прав людини", - заявив Прокопчук.

Дипломат нагадав, що минулого засідання Постійної ради ОБСЄ українська делегація також інформувала про те, що представники російських окупаційних сил увірвалися на засідання громадського об’єднання "Кримська солідарність" та звинуватили деяких його учасників у порушенні антитерористичного та антиекстремістського законодавства.

Звертаючись до делегацій країн-членів ОБСЄ, Прокопчук закликав не дозволити РФ відвернути увагу від тяжких наслідків незаконної окупації Росією Криму. "Російські безпекові служби та правоохоронні органи продовжують кампанію переслідувань та залякувань", - заявив він.

Читайте також: Окупанти відпустили затриманого вранці кримського татарина

"Ми закликаємо Російську Федерацію припинити свою незаконну окупацію Криму та зупинити агресію проти України, включаючи виведення своїх військових формувань з тимчасово окупованих районів України та повністю виконати свої зобов’язання в рамках Мінських домовленостей", - додав постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні.

Як повідомлялося, 27 жовтня російські силовики увірвалися на засідання об’єднання "Кримська солідарність" та перешкоджали його проведенню, закидаючи звинувачення адвокату Едему Семедляєву, правозахисниці Лілі Гемеджи та координатору "Кримської солідарності" Діляверу Меметову у порушенні антитерористичного та антиекстремістського законодавства.

30 жовтня окупаційна влада з третьої години ночі також проводила обшук у будинку кримського татарина Дилявера Гафарова у селі Перлина Криму Кіровського району на анексованому півострові, після чого силовики повезли його з собою.

6 листопада російська окупаційна влада вручила застереження адвокату Емілю Курбедінову, в якому його попереджають про "неприпустимість екстремістської діяльності".

Вранці 8 листопада російські силовики провели обшук у будинку сім'ї кримського татарина Халіла Аблямітова, що проживає в смт Азовське (Джанкойський район). Силовики забрали сина господаря Абляліма разом із його вагітною дружиною Айджан, яку пізніше все ж відпустили.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-