В Україні запускають проект, аби розвінчати міфи про південь України

В Україні запускають проект, аби розвінчати міфи про південь України

Укрінформ
Кримський інститут стратегічних досліджень, агентство QHA - «Кримські новини» та Кримськотатарський культурно-спортивний центр «Куреш» оголосили про запуск проекту «Крим і Південь України - простір культури». 

Метою проекту є формування нового розуміння історії Південної України як простору, де створювались держави та розвивалися цивілізації, заявила перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова на прес-конференції в Укрінформі.

«Цей проект важливий з точки зору того, що, по-перше, він вбиває певні міфи, які існували та артикулювалися до 2014 року, по-друге, формує інший наратив, він викриває ту правду, яку у нас до 2014 року шансів дізнатися було небагато», - сказала Джапарова.

Як зазначив голова правління Кримського інституту стратегічних досліджень (Київ), керівник проекту Арсен Жумаділов, «Крим і Південь України - простір культур» включатиме створення циклу радіоефірів «10 міфів про Південну Україну» та відеороликів «Недике поле». Відеоролики мають формат короткого опису майбутніх фільмів, трейлерів до фільмів та тизерів, де в документально-ігровому жанрі демонструються історико-культурні пласти Півдня України. «Частина з них буде виготовлятися у Києві, а деякі у Херсоні», - сказав він.

Проект спрямований на формування нового розуміння історії Південної України як простору, де створювались держави та розвивались цивілізації. Це розуміння покликане зруйнувати міф про «Новоросію» - штучно нав'язаний соціальний конструкт, який наразі використовується у пропагандистських цілях з метою дестабілізації ситуації в країні і експансії «русского мира».

Читайте також: Майже 70 % українців не готові "обмінювати" Крим на Донбас

«Ми зібралися із науковцями та експертами, з людьми, які знаються в історії, та вирішити, що ті знання, які вже давно напрацьовані в наукових колах, про те що насправді цей простір був завжди не російським, він був таким, де народжувалися цивілізації, народи, які активно взаємодіяли, торгували, які залишили по собі об'єкти культурної, матеріальної та не матеріальної спадщини. Ось це все наукове знання потрібно трансформувати у знання соціальне, донести до суспільства в цілому», - наголосив Жумаділов.

Проект реалізується за підтримки Українського культурного фонду, Благодійного фонду «Українська спадщина» та за інформаційної підтримки Міністерства інформаційної політики України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-