Майже 70 % українців не готові

Майже 70 % українців не готові "обмінювати" Крим на Донбас

Опитування
Укрінформ
Переважна більшість учасників загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, вважає, що Крим має й надалі залишатися частиною України, і не готові обмінювати його на Донбас.

Про це аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Сергій Шаповалов сказав, презентуючи на засіданні круглого столу в Укрінформі результати загальнонаціонального опитування населення України.

"Починаючи з 2016 року українці стабільно висловлюють думку про те, що Крим має залишатися у складі України, і частка громадян, які так відповідають, становить 69% населення України. У Західному та Центральному регіонах переконання в належності Криму до України поділяють понад 80% опитаних, на Півдні - 56%, на Сході - 45%", - сказав він.

Водночас і на Півдні, і на Сході російську належність Криму теж підтримує абсолютна меншість - відповідно 3% і 10%. Натомість певна частина населення цих регіонів вважає, що Крим має бути незалежним (на Півдні - 24%, на Сході - 18%).

"Попри великий комплекс проблем, які Україна має сьогодні, більшість населення України (66%) вважають неприйнятним пропозицію "обміняти" Крим на Донбас, тобто, визнати анексований Крим російським "в обмін" на відхід Росії з окупованих територій Донбасу (підтримують такий "обмін" 16%)", - сказав Шаповалов

Найкатегоричніше налаштовані щодо подібного варіанту встановлення миру на Заході (81%) та у Центрі (77%). Проти такого варіанту переважно налаштовані й на Півдні (56%) та Сході (41%), проте у цих регіонах певна частина жителів згодні з тим, що "треба погоджуватися на будь-які пропозиції, які приведуть до миру, навіть за рахунок Криму" (23% на Півдні і 18% на Сході).

Оптимістичні оцінки перспектив повернення українського контролю над Кримом перевищують песимістичні оцінки: 48% громадян України вважають таке повернення реальним, а 36% - не вірять у таку можливість. Водночас лише 5% вважають, що таке повернення можливе у найближчій перспективі (у травні 2016 року таких оптимістів було 22%). Дещо зріс і рівень невизначеності думок щодо цього питання (з 8% до 17%).

Перевага оптимістичних очікувань щодо можливості повернення Криму формується здебільшого жителями Заходу та Центру (серед яких відповідно 65% та 54% вважають повернення Криму реальним), тоді як серед населення Півдня та Сходу, навпаки, переважають думки про малоймовірність чи й неможливість такого розвитку подій (в обох регіонах песимістичну думку висловили 51% опитаних).

Водночас лише меншість населення (34%) згодна підтримати відновлення фінансових дотацій для Криму з державного бюджету у разі його повернення до складу України, не згодних на дотації істотно більше - 49%. Навіть серед тих респондентів, які висловилися за відновлення належності Криму до України, рівень згоди з витратами на його утримання становить менше половини опитаних (43%), тоді як 41% респондентів не згодні з подібними витратами. Причому порівняно з травнем 2016 р. рівень згоди на дотаційну підтримку Криму знизився (на 7%), а рівень незгоди - трохи зріс (на 6%).

Особисту готовність фінансово підтримати ті чи інші програми, спрямовані на інтеграцію Криму до України, висловили 22% громадян, найбільше - у Західному регіоні (29%), найменше - на Півдні (10%).

Серед чинників, які сприятимуть поверненню українського контролю над Кримом, респонденти, які вважають повернення Криму реальним, найчастіше згадували зміну влади в Росії (39%), посилення санкційного тиску на Росію (32%) та зростання рівня життя в самій Україні (31%). Така трійка чинників залишилася незмінною порівняно з травнем 2016 р., лише дещо зросли сподівання на зміну влади в Росії та трохи зменшилися сподівання на вплив зростання добробуту в Україні. Силовий варіант повернення Криму підтримують лише 10% населення, причому ця частка трохи скоротилася (з 14%) порівняно з травнем 2016 року.

Читайте також: Стратегію інформаційної реінтеграції Криму приймуть протягом місяця - Джапарова

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 16 по 22 серпня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-