У МІП назвали фейком новину про зникнення

У МІП назвали фейком новину про зникнення "скіфського золота"

Укрінформ
Поширювана деякими ЗМІ новина про нібито викрадене з музею Алларда Пірсона в Амстердамі (Нідерланди) скіфське золото, яке належить Україні, є фейком.

Про це заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова. 

"Наразі активно роздмухується фейкова новина, що буцімто українські "шахраї вкрали скіфське золото, що зберігається в музей Алларда Пірсона в Амстердамі". Офіційно. Це не співпадає з дійсністю. Прошу українські ЗМІ не розкручувати цей "інформаційний вкид", - зазначила Джапарова.

Заступник міністра запевнила, що від музею та адвокатів в Амстердамі отримано підтвердження того, що артефакти залишаються в музеї.

Мінінформполітики обіцяє найближчим часом скликати прес-конференцію з цього приводу.

Як повідомляв Укрінформ, окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення, що експонати виставки "Крим: скарби і таємниці Чорного моря", на які претендувала Російська Федерація, будуть повернені Україні, а не кримським музеям.

Читайте також: Скіфське золото: Нищук каже, що Київ має сильну позицію у суді

У 2013 році Національний музей історії України в Києві та чотири кримські музеї передали спочатку до німецького Бонна, а потім до Музею Алларда Пірсона в Амстердамі 584 експонати зі своїх колекцій. Голландці у період з 6 лютого по 18 травня 2014 року проводили виставку «Крим - золото і таємниці Чорного моря». Через величезний ажіотаж і неспокійну ситуацію в Україні її подовжили до 31 серпня. Пізніше Музей Алларда Пірсона відмовився повертати "скіфське золото" як музеям окупованого Криму, так і Національному музею історії України, який представляє Музейний фонд України. Пояснили відмову тим, що до Криму експонати не можна передавати через анексію Росією, яка офіційно почалася 18 березня 2014 року.

У коментарі Укрінформу 13 вересня цього року міністр культури Євген Нищук зазначив, що Росія, подавши апеляцію, намагається затягнути розгляд справи. За останньою інформацією, апеляційне слухання відбудеться в березні 2019 року. "Позиція України є сильною і ми сподіваємось на справедливість Нідерландського суду і на дієвість Конвенції ЮНЕСКО 1970 року", - наголосив міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-