Скіфське золото: Нищук каже, що Київ має сильну позицію у суді

Скіфське золото: Нищук каже, що Київ має сильну позицію у суді

Ексклюзив
Укрінформ
Апеляція в Нідерландському суді має стати ще одним доказом чому українська колекція скіфського золота з кримських музеїв має повернутись в Україну.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив міністр культури України Євген Нищук.

"Наприкінці 2016 року, у великій мірі завдяки злагодженій роботі Міністерства культури та Міністерства юстиції, була виграна справа в Окружному суді міста Амстердама щодо повернення в Україну, а саме в Національний музей історії України, частини колекції виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі", що експонувалась в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Разом із тим, як скрізь буває, програвшою стороною була подана апеляція. Ця сторона також намагається затягнути судовий розгляд. Та, за останньою інформацією, апеляційне слухання відбудеться в березні 2019 року. Позиція України є сильною і ми сподіваємось на справедливість Нідерландського суду і на дієвість Конвенції ЮНЕСКО 1970 року", - розповів Нищук.

Міністр зазначив, що наразі важко прогнозувати скільки часу знадобиться для завершення усього процесу. Після перемоги України в судах колекція буде представлена громадськості.

"Я вже неодноразово анонсував, що одразу після повернення в Україну ця колекція буде експонуватись в Національному музеї історії України. Наша позиція в тому, що всі культурні цінності України належать виключно українському народу і є його багатством. Тому наш обов’язок - боротися та зберігати національні цінності, частиною яких є і ця колекція, для українського народу і прийдешніх поколінь", - зазначив міністр.

Читайте також: Суди за скіфське золото можуть тривати роками – Мінкульт

Як відомо, у 2013 році Національний музей історії України в Києві та чотири кримські музеї передали спочатку до німецького Бонна, а потім до Музею Алларда Пірсона в Амстердамі 584 експонати зі своїх колекцій. Голландці у період з 6 лютого по 18 травня 2014 року проводили виставку "Крим - золото і таємниці Чорного моря". Через величезний ажіотаж і неспокійну ситуацію в Україні її подовжили до 31 серпня. Пізніше Музей Алларда Пірсона відмовився повертати "скіфське золото" як музеям окупованого Криму, так і Національному музею історії України, який представляє Музейний фонд України. Пояснили відмову тим, що до Криму експонати не можна передавати через анексію Росією, яка офіційно почалася 18 березня 2014 року.

Після анексії українського півострова, російська сторона заявила, що колекція скіфського золота належить Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-