Джемілєв розповів, як кримчанам живеться  в окупації

Джемілєв розповів, як кримчанам живеться в окупації

Укрінформ
Росія не повинна була анексувати Крим та розпочинати війну з Україно, і зараз в її інтересах повернути Крим.

Про це сказав лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в інтерв'ю ВВС Україна.

"Росія взагалі не мала заходити в Крим та воювати з Україною. Путін завдав Росії стільки шкоди, як жоден ворог не міг. Тепер назад вони повернутись не можуть. Зараз все залежить від Путіна, але кажуть, що в його оточенні є ще більш мерзотні люди, ще більш агресивні. Але в інтересах Росії потрібно звільнити Крим, бо завжди будуть існувати санкції та проблеми. Мало шансів, що це відбудеться за влади Путіна", - сказав Джемілєв.

Він зазначив, що зараз в Криму багато людей, які голосували на так званому "референдумі" за приєднання до Росії, відверто про це жалкують. Втім, за словами Джемілєва, при ухваленні рішення про анексію Криму ніхто "голоси" цих людей не враховував. 

"Набагато цікавіші процеси у середовищі російськомовного населення. Показовим було висловлювання власника зоопарку "Тайга", який сам возив сепаратистів. Він якось сказав: ми думали, що повернулись на історичну батьківщину, а виявилось, що потрапили в полон. Ми часто чуємо інформацію, що люди намагаються виступати на захист якихось своїх елементарних прав, а їх поліція б'є. Вони кричать, ви що, ми ж за Росію, ми ж не якісь татари! Дехто каже, що краще б руку собі відірвав, а не кидав бюлетень на референдумі. Наївні люди, думають, що від їхнього голосування щось залежало", - сказав Джемілєв.

Водночас лідер кримськотатарського народу відзначив, що зараз відповідальність за становище на півострові несе окупаційна влада, і звинувачення України в тому, що вона, мовляв, чогось "не дає" Криму - дивні.

"Вся відповідальність за матеріальне та правове становище людей на окупованих територіях лежить на країні, яка окупувала. Тому пред'являти нам претензії, що щось не дали, складно. А вони прийшли на нашу землю з розрахунком, що їх тут будуть годувати, поїти та давати електрику? З водою приблизно така ж ситуація, як з електрикою. Ми ж не відмовлялись давати електрику, а тільки казали, що в договорі на постачання світла має бути записано - електроенергія з материкової частини України постачається в Автономну республіку Крим, тимчасово окуповану РФ. Тобто, з формулюванням, яке звучить у документах ООН. Тоді Путін сказав, що проведуть опитування. А через три дні заявив, що мешканці Криму - 83% - сказали, що таке світло їм непотрібне й обійдуться без нього", - підкреслив Джемілєв. 

Читайте також: Джемілєв розповів про викриття планів російських спецслужб в Криму

Він наголосив, що є побоювання деяких кримчан, що Україна, коли поверне Крим, то буде мститися тим, хто підтримав анексію. Тому, за словами Джемілєва, необхідно давати людям якісь меседжі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-