Викиди на

Викиди на "Титані": слідчі АРК розповіли про допити та проби води

Ексклюзив
Укрінформ
Головне управління Нацполіції в АР Крим допитує постраждалих внаслідок діяльності заводу "Титан".

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив керівник слідчого відділу ГУ НП Автономної Республіки Крим Сергій Пантелеєв.

"Від 7 вересня і станом на сьогодні було допитано співробітників прикордонної служби, які були госпіталізовані через погіршення стану здоров'я і які наразі знаходяться у госпіталі в місті Одеса. Також були проведені слідчі дії у місті Скадовськ, куди було евакуйовано групи дітей з населених пунктів на півдні Херсонщини, близьких до АРК. Наразі проводяться слідчі дії з тими прикордонниками, які відмовились від госпіталізації, але вони також мають погіршення стану здоров'я", - зазначив Пантелеєв.

Слідчий уточнив, що співробітники Нацполіції розпочали свою роботу після внесення прокуратурою АРК відомостей в ЄРДР і відкриття кримінального провадження за статтею 241 ККУ (відповідні відомості внесено до реєстру 7 вересня).

Читайте також: Екологічне лихо в Криму: на адмінмежі кожні 20 хвилин беруть проби повітря

"Ми відібрали усі необхідні проби повітря та води, далі призначені експертизи. І вже на основі цих результатів ми зможемо прийняти рішення. Тут перш за все стоїть питання щодо наявності у пробах шкідливих речовин, тих домішок металів внаслідок діяльності кримського заводу "Титан", - відмітив Пантелеєв.

Він відзначив, що письмові скарги на погіршення стану здоров'я надходили не в Нацполіцію, а в медзаклади на території Херсонської області.

"Станом на сьогодні нам відомо, що за медичною допомогою звернулось близько 200 осіб, їм була надана медична допомога. Наразі слідчі перебувають у відрядженні в Херсонській області, де проводять слідчі дії з вказаною категорією осіб", - додав слідчий.

Як повідомляв Укрінформ, помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян розповів, що через шкідливі викиди в Криму за медичною допомогою звернувся 61 прикордонник. З них п'ятеро госпіталізовані і проходять детальне медичне обстеження в Одесі, іншим надано медичну допомогу, і вони повернулися до виконання своїх службових обов'язків.

У ніч на 24 серпня 2018 року в окупованому Росією Криму, в місті Армянськ, де знаходиться завод "Титан", сталися викиди невідомої отруйної речовини.

Також на Херсонщині було зафіксовано хімічне забруднення через викиди із заводу "Титан".

Читайте також: Викиди на “Титані”: медики оглядають усіх, хто в’їжджає з окупованого Криму

Згодом кримський "Титан" призупинив свою роботу, а з Армянська вивезли всіх дітей шкільного та дошкільного віку.

6 вересня влада Херсонщини прийняла рішення евакуювати дітей із населених пунктів Каланчацького і Чаплинського районів, які знаходяться у зоні впливу виробничої діяльності кримського заводу "Титан", а також провести оздоровлення цих дітей в дитячих оздоровчих таборах області.

Президент Петро Порошенко заявив 6 вересня на засіданні РНБО, що викид на заводі "Титан" в Армянську стався через те, що внаслідок тренувань російських військових були зруйновані екологічні захисні механізми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-