Парламентарі країн Балтії закликають ЄС добиватися звільнення Сенцова

Парламентарі країн Балтії закликають ЄС добиватися звільнення Сенцова

Укрінформ
Депутати парламентів Естонії, Латвії і Литви звернулися до лідерів ЄС із закликом чинити тиск на російську владу з метою негайного звільнення українського політв'язня Олега Сенцова.

Про це повідомляє портал національного телерадіомовлення ERR.

"Більш як 90 днів тому Олег Сенцов оголосив голодування. Зараз його стан описується як катастрофічний. Влада заборонила йому листуватися, зустрічатися з незалежними спостерігачами і відмовила в адекватній медичній допомозі. Без швидкого втручання міжнародної громадськості може виникнути ситуація, аналогічна з випадком Сергія Магнітського", - йдеться в документі.

У ньому також наголошується на необхідності добиватися звільнення й інших українських політв'язнів у РФ. 

Звернення спрямоване президентові Європейського Союзу Дональду Туску, голові Європарламенту Антоніо Таяні, голові Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру і главі європейської дипломатії Федеріці Могеріні. Його підписали 18 депутатів парламентів країн Балтії та Європейського парламенту.

Як повідомлялося, мати політв'язня Олега Сенцова у липні подала прохання про його помилування. У листі-відповіді від управління із забезпечення конституційних прав громадян при Адміністрації президента РФ йшлося, що для початку процедури помилування Сенцов має сам звернутися до президента РФ з відповідним проханням. Про те саме заявила і Комісія Ямало-Ненецького автономного округу з помилувань, відмовляючись приймати прохання від матері Сенцова й архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента.

Читайте також: Посольство України у Британії закликає Кремль звільнити Сенцова

Раніше перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко й адвокат Микола Полозов висловили думку, що Путін просто не хоче звільняти Сенцова. Український режисер з Криму Олег Сенцов, незаконно засуджений у РФ до 20 років колонії, 14 травня 2018 року оголосив голодування, вимагаючи звільнення всіх українців-політв'язнів Кремля. 28 травня він погодився на підтримувальну терапію.

8 серпня його сестра Наталя Каплан повідомила, що стан здоров'я Сенцова катастрофічний.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала російського омбудсмена Тетяну Москалькову організувати переведення Сенцова в клініку в Москві, де є спеціалісти з ендогенного харчування.

У цілому в Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-