Чубаров квапить з підготовкою конституційних змін щодо статусу Криму

Чубаров квапить з підготовкою конституційних змін щодо статусу Криму

Укрінформ
Конституційна комісія має зібратися якнайшвидше, аби зміни щодо статусу АРК були передані до ВР у вересні.

Конституційна комісія має якнайшвидше провести засідання, аби пропозиції щодо змін і доповнень до Основного закону щодо статусу Автономної Республіки Крим та проекти законів "Про статус кримськотатарського народу" та "Про корінні народи в Україні" були подані у Верховну Раду до кінця вересня.

На цьому наголосив народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час прес-конференції в Укрінформі.

“Для того, щоб усе це надійшло хоча б у вересні до Верховної Ради і щоб на цій сесії восени було розглянуте, має бути зібрана Конституційна комісія. Я думаю, що ми вже настільки запізнилися, що це має буди хоча б у першій декаді вересня. Є декілька сторін, які можуть вплинути на ефективне зібрання Конституційної комісії - я вже говорю відкрито, без усіляких дипломатичних реверансів, що це Президент України, Прем’єр-міністр України і лідери фракцій чи члени, які представлені у Конституційній комісії. Значна частина українського політикуму напередодні виборів не поспішає розглядати такі питання, які є резонансними не стільки в українському суспільстві, скільки для РФ. Ми це відчуваємо”, - сказав Чубаров.

За його словами, деякі політики відверто уникають обговорення проблем повернення Криму, відновлення державного суверенітету України на Кримському півострові. “Вони хочуть уникати цієї розмови, уникнути взагалі розмов про те, яким буде майбутнє Криму з відновленням державного суверенітету. Знову і знову український політикум може наступати на одні й ті самі граблі”, - підкреслив голова Меджлісу.

Читайте також: Мінінформ проведе загальнонаціональну кампанію до Дня корінних народів світу

Він нагадав про те, що у травні 2017 року Конституційна комісія ухвалила рішення про створення робочої групи з напрацювання пропозицій змін і доповнень до Конституції України стосовно Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. У результаті голосування, з урахуванням усіх пропозицій, було затверджено склад робочої групи у складі 25 осіб, серед яких голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Очолив робочу групу Володимир Буткевич.

За словами Чубарова, робоча група вирішила, що разом зі змінами до Конституції слід подати проекти законів "Про статус кримськотатарського народу" та "Про корінні народи в Україні". “Тепер ми маємо ось такий пакет, а це зміни і доповнення до Конституції України та два законопроекти. Річ у тому, що у самих змінах та доповненнях до Конституції України є певні моменти, які обов’язково будуть дискутуватися на засіданні Конституційної комісії. Тому ми таким пакетом деякі питання врегулювали”, - пояснив він.

Голова Меджлісу підкреслив, що тепер Конституційна комісія має зібратися, обговорити ці документи і подати на розгляд Верховної Ради. “Ви ж знаєте, для того щоб зміни до Конституції відбулися, потрібно дві сесії парламенту. На першій сесії розглядається і, якщо буде ухвалено 226 голосами, спрямовується до Конституційного Суду, якщо отримує позитивний відгук - знову повертається до Верховної Ради і потрібно буде 300 голосів (для ухвалення - ред.). І залишилося таких ефективних дві сесії напередодні виборів", - наголосив Чубаров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-