МінТОТ б'є на сполох: окупанти довели Крим до екологічної катастрофи

МінТОТ б'є на сполох: окупанти довели Крим до екологічної катастрофи

Укрінформ
Екологічний стан окупованого РФ Криму - катастрофічний: на сьогодні 70% зеленого покрову степового Криму або повністю зникло, або не відповідає тому стану, який був у 2013 році.

Про це в інтерв'ю журналу "Крим Інформ" повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрій Гримчак. 

"Можна констатувати, що він (екологічний стан - ред.) катастрофічний. Наші знімки із супутників показують, що фактично на сьогодні 70% зеленого покрову степового Криму або повністю зникло, або не відповідає тому стану, який був у 2013 році. Ми порівнюємо знімки, які були раніше і які є зараз, і бачимо, що Крим почав повертатися до стану, коли його освоєння Україною ще не почалося. Тобто до стану 50-х років минулого століття", - зазначив він. 

Читайте також: В окупований Крим незаконно прибула делегація зі Словаччини

За словами Гримчака, йдеться не лише про посівні площі. Зникають або перебувають на межі зникнення лісосмуги, плодові сади, виноградники – тобто ті насадження, відновлення яких потребує значного часу. Але головна проблема – це різке погіршення якості грунтів. Шаленими темпами відбувається мінералізація плодючих шарів.

Причина - брак води на півострові.

Заступник міністра повідомив, що "після того, як вода Північно-Кримського каналу перестала поступати до півострова, різко – буквально на порядок – скоротилися площі зрошувальних земель. Водночас окупаційна влада різко збільшила використання артезіанської води зі свердловин. Але справа у тому, що на більш глибоких пластах залягають солончаки. Свого часу – після побудови каналу, – аби зробити солоні кримські грунти родючими, їх кілька років поспіль промивали дніпровською водою. Солі змивалися з верхніх шарів грунту та осідали у нижніх. Зараз же через надмірне використання артезіанської води відбувається зворотній процес. Свердловини використовували і раніше, до окупації, але дуже обережно, зберігаючи баланс, адже вода з цих свердловин йде вже мінералізована. Нині баланс порушений".

Читайте також: Дії окупантів можуть призвести до знищення унікальної екосистеми Криму

Водночас, за словами Гримчака, "в повному обсязі матеріальні збитки на сьогодні оцінити неможливо, адже для цього потрібне ретельне і повне вивчення ситуації. Нині ані українські, ані міжнародні спеціалісти не мають такої можливості. Можна орієнтовно говорити щодо часу та обсягу робіт, зокрема щодо відновлення родючості земель. Після запуску Північно-Кримського каналу знадобилося близько 10 років, аби змити солі з грунтів. Думаю, приблизно такі ж терміни будуть потрібні для відновлення родючості кримських земель сьогодні".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-