Варшава засуджує окупацію Криму: Росія порушила міжнародне право

Варшава засуджує окупацію Криму: Росія порушила міжнародне право

Заява
Укрінформ
Варшава разом з міжнародними партнерами засуджує окупацію Росією Криму і підтримує суверенітет та територіальну цілісність України. Польща закликає інші країни-члени ООН не визнавати нелегальних дій Росії в Україні.

Про це йдеться в оприлюдненій декларації МЗС Польщі.

“Здійснюючи нелегальну анексію Криму і міста Севастопоь в 2014 році Росія порушила базові принципи міжнародного права, які поділяють усі країни світу: жодна країна не може силою змінювати кордони іншої країни”,- йдеться в декларації польського зовнішньополітичного відомства.

Як зазначається, підписуючи міжнародні документи, зокрема Заключний акт Наради з безпеки та співробітництва в Європі 1975 року, а згодом Будапештський меморандум 1994 року Росія зобов’язалася не вживати сили проти територіальної цілісності інших держав, зокрема і проти України.

“Звертаючи увагу на одноголосне засудження Європейської Радою порушення Росією суверенітету України, а також приєднуючись до Кримської декларації, яку США оголосили 25 липня 2018 року, Польща відмовляється визнавати претензії Росії на території, захоплені силою з порушенням міжнародного права”,- йдеться в документі МЗС Польщі.

Наголошується, що у порозумінні з союзниками та партнерами Польща “не визнає нелегальну анексію Криму Росією і зобов’язується дотримуватися цієї позиції до моменту відновлення територіальної цілісності України”.

У МЗС Польщі також звертають увагу на постійне погіршення ситуації з правами людини у Криму.

“Жителі Криму стикаються із систематичним обмеженням фундаментальних прав, зокрема свободи слова, релігійних свобод чи права на мирні зібрання. Закликаємо Росію поважати міжнародне право, принципи якого вона зобов'язалася поважати, і відмовитися від окупації Криму та міста Севастополя”,- йдеться у декларації.

Читайте також: Діаспора закликає світ підтримати позицію США щодо Криму

МЗС Польщі закликало також країни-члени ООН “дотримуватися міжнародного принципу невизнання незаконний дій і діяти у відповідності до резолюції Генеральної асамблеї ООН 68/262” (щодо територіальної цілісності України).

Як повідомлялося, держсекретар США Майк Помпео оприлюднив заяву, в якій йдеться про те, що Сполучені Штати не визнають претензій Росії на суверенітет над окупованим Кримом і звинувачують її в підриві міжнародних принципів миру і безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-