Справа Хізб ут-Тахрір: ФСБ погрозами намагалася вибити свідчення у Зейтуллаєва

Справа Хізб ут-Тахрір: ФСБ погрозами намагалася вибити свідчення у Зейтуллаєва

Укрінформ
Співробітники ФСБ погрозами намагалися вибити у в'язня у російській в'язниці фігуранта справи "Хізб ут-Тахрір" Руслана Зейтуллаєва свідчення проти іншого кримського татарина Енвера Сейосманова.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив журналіст Антон Наумлюк.

"Співробітники ФСБ відвідали політв'язня Руслана Зейтуллаєва у колонії у Башкортостані з метою взяти у нього свідчення проти Енвера Сейтосманова, який знаходиться під слідством", - повідомив Наумлюк.

За його словами, Зейтуллаєв відмовився надати свідчення проти Енвера Сейтосманова, заарештованого у Криму у травні 2018 року.

При цьому співробітники ФСБ погрожували проти самого Зейтуллаєва порушити кримінальну справу за ненадання свідчень. "Зейтуллаєв відмовився, зіславшись на 51 статтю Конституції РФ. Були запрошені поняті, які зафіксували відмову. Протокол Зейтуллаєв також відмовився підписувати. Ніякого адвоката при цьому не було, співробітники ФСБ були місцеві, які виконують доручення кримських колег", - написав Наумлюк.

Читайте також: Справа Хізб ут-Тахрір: юрист назвала обшук у будинку Алієвих варварським вторгненням

За словами адвоката Еміля Курбединова, свідчення проти Сейтосманова, звинуваченого у приналежності до забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір", побічно стосуються як самого Зейтуллаєва, так і інших засуджених у цій справі Рустема Ваїтова, Ферата Сайфуллаєва і Нурі Примова.

За версією слідства, він перебував у "севастопольському осередку", проте його справу виділено в окреме провадження. Звинувачення наполягало, що творцем осередку був Зейтуллаєв, що не знайшло підтвердження у ході першого судового процесу в Північно-Кавказькому військовому окружному суді.

Як повідомлялося, Енвера Сейтосманова звинувачують в участі у діяльності терористичної організації (ч.2 статті 205.5 КК РФ).  Братів Ернеса й Енвера Сейтосманових російські силовики затримали 10 травня у с.Тилове Балаклавського району Севастополя після проведених обшуків. Ернеса згодом відпустили, а Енверу вручили постанову про порушення кримінальної справи. Наступного дня "суд" Ленінського району м.Севастополя його заарештував.

Руслан Зейтуллаєв, засуджений на 15 років позбавлення волі у справі севастопольської групи "Хізб ут-Тахрір", відбуває термін у колонії Салавата у Башкортостані РФ. На знак протесту проти рішень "суду" севастополець неодноразово оголошував голодування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-