Справа Хізб ут-Тахрір: юрист назвала обшук у будинку Алієвих варварським вторгненням

Справа Хізб ут-Тахрір: юрист назвала обшук у будинку Алієвих варварським вторгненням

Укрінформ
Російські силовики припустилися безлічі порушень під час обшуку в будинку фігуранта ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір" Мусліма Алієва.

Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії заявила кримський юрист Ліля Гемеджи.

Вона нагадала, що співробітники ФСБ шукали телефон у дочки Мусліма – Гульсум Алієвої, стосовно якої проводилася дослідча перевірка за 282 статтею КК Росії (розпалювання міжнаціональної ворожнечі).

"Порушення полягає не тільки в тому, що не допустили адвоката, а й у тому, що в постанові було зазначено: проводяться оперативно-розшукові заходи у вигляді обстеження приміщення. Це візуальний огляд, а те, що відбувалося в будинку в Алієвих, ніяк не можна назвати обстеженням – і це навіть не обшук, а якесь варварське вторгнення в особисте життя Алієвих. Перерили всі речі, зламали меблі, сантехніку", – зазначила юрист.

Крім того, Гемеджі вказала на заангажованість понятих при цьому обшуку.

"Так звані поняті намагалися проводити особистий огляд членів цієї родини. Коли Наджі Алієва зробила їм зауваження, їй відповіли, що це співробітники силових структур. Порушень багато, перераховувати їх дуже довго, але це все буде викладено в наших скаргах на дії співробітників ФСБ", – додала Гемеджи.

Вранці 19 липня російські силовики проводили "слідчі заходи" в будинку фігуранта ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір" Мусліма Алієва. Пізніше стало відомо, що на його старшу дочку Гульсум Алієву складено протокол. Її звинувачують за статтею 282 КК Росії (розпалювання міжнаціональної ворожнечі).

Читайте також: У дім фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір" з обшуком прийшли ФСБшники

Об'єднання "Кримська солідарність" розцінює обшук у дочки фігуранта ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір" Гульсум Алієвої як тиск і переслідування за активну правозахисну та журналістську діяльність. Про це йдеться в заяві об'єднання.

Обвинувачені у цій справі Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір".

Захисники заарештованих і засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Фото: Crimeansolidarity, FB

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-