В Парижі мітингували за звільнення Сенцова та в'язнів Кремля

В Парижі мітингували за звільнення Сенцова та в'язнів Кремля

Фото
Укрінформ
Французи, українці та всі небайдужі до долі українських політв'язнів привітали Олега з днем народження і звернулись до президента Франції з проханням зробити все для звільнення українських політичних в'язнів.

Про це повідомляє спільнота Save Oleg Sentsov у Facebook.

Після цього була розіграна політична постановка під час якої перехожим розповіли про голодування Олега Сенцова, Володимира Балуха та Еміра-Усеїна Куку.

Читайте також: У Києві в день народження Сенцова пройшла акція на підтримку політв’язнів

Впродовж вистави троє акторів, що грали президентів Франції, США та Росії, робили вигляд що не звертають увагу на політичних в'язнів, от тільки від потискання рук з Путіним, руки в Макрона та Трампа залишились в крові.

Як відомо, сьогодні відзначає свій день народження Олег Сенцов - український кінорежисер, сценарист, найбільш відомий глядачеві завдяки фільму “Гамер” (2012). Картина брала участь у фестивалі авторського кіно в Роттердамі, в конкурсній програмі МКФ GoEas у німецькому Вісбадені, а також демонструвалася на Київському МКФ “Молодість” і Мінському фестивалі “Листопад”. 

Свій другий фільм “Носоріг” Сенцов так і не встиг зняти - в Україні почалася Революція Гідності. Режисер був активним учасником “Автомайдану”.

До рідного Сімферополя Сенцов повернувся наприкінці лютого 2014 року - і тут же приєднався до  активістів, які підтримували рух “За єдину Україну”. 

11 травня 2014 року Олега Сенцова затримала в Криму Федеральна служба безпеки Російської Федерації. Пізніше його перевезли до Москви, в слідчий ізолятор у Лефортово. 

Кінорежисера звинуватили в тероризмі і незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи його називали організатором диверсійно-терористичної групи. 

З вимогою звільнення Олега Сенцова до російської влади зверталися представники українського кіноспівтовариства, уряд України, Європейська кіноакадемія; кінорежисери зі світовим ім'ям: Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші. Проте все було марно.

У серпні 2015 року Сенцов був засуджений до 20 років позбавлення волі з відбуттям у колонії суворого режиму. В лютому 2016 його етапували до Якутії, а з листопада 2017  Сенцов перебуває у виправній колонії “Білий ведмідь” у місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).

17 січня 2016 року Чеський кінематографічний і телевізійний союз FITNESS нагородив Сенцова спеціальною премією журі. 26 квітня 2017 року в Нью-Йорку (США) українському режисерові заочно вручили премію американського ПЕН-клубу імені Барбари Голдсміт “Свобода писати”.

Читайте також: Британія вимагає від РФ негайно звільнити українських політв'язнів

14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів.

13 липня стало відомо, що мати українського режисера Олега Сенцова Людмила написала президенту Росії Володимиру Путіну клопотання про помилування сина. У Кремлі заявили: якщо цей лист надійде, то його розглянуть.

Наразі українська влада та світове співтовариство роблять все можливе, аби український кінорежисер повернувся на батьківщину.

Всього в Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-