У Києві в день народження Сенцова пройшла акція на підтримку політв’язнів

У Києві в день народження Сенцова пройшла акція на підтримку політв’язнів

Фото, відео
Укрінформ
Сотні небайдужих зібралися на Майдані 13 липня, в день народження Олега Сенцова, для участі в акції Free Sentsov на підтримку українців, яких Кремль тримає в полоні в російських тюрмах. 

Про це повідомляє з місця події кореспондент Укрінформу. 

У центрі Києва пройшла акція та автопробіг на підтримку політв’язнів. Фото Анатолій Сірик / Укрінформ

“Сьогодні день народження нашого друга, українського режисера, громадянина та патріота України, який зараз є в’язнем Кремля за політизованими та незрозумілими обвинуваченнями. Тому що Путіну невтямки, що руський хлопець з Криму не з аплодисментами зустрічає “зелених чоловічків”, а з опором та вимогою повернути його рідний Крим до складу України та припинити його анексію. І тому Олег зараз у тюрмі, отримав  20 років. А крім Олега, є ще дуже велика кількість кремлівських в’язнів”, - заявив, виступаючи перед присутніми, один з організаторів акції, координатор ГО “Автомайдан Київ” Дмитро Карп.

Він нагадав, що сьогодні 61 день годування Олега Сенцова: “Олег голодує за всіх та вимагає звільнити усіх в’язнів”.

Карп також зазначив, що лідер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон не реагують на заклики вплинути на Путіна, щоб  той  звільнив українських політв’язнів. Водночас, він додав, що нині велика надія покладається на лідера США в цьому питанні: “У нас є одна велика надія на те, що президент США Дональд Трамп 16 липня у Гельсінки обов’язково підніме питання звільнення Олега Сенцова та усіх українських в’язнів з полону російського режиму, який фактично є терористичною загрозою усьому світу”.

Сестра Олега Сенцова Наталія Каплан  подякувала всім, хто прийшов на акцію на підтримку її брата, та наголосила, що такі акції є дуже важливими для звільнення українців з російських тюрем. “Я впевнена, що Олег та  всі інші політв’язні скоро будуть звільнені. І це — завдяки вам. Олег передав  величезну подяку всім, хто бере участь в акціях. Він прекрасно знає, що це дуже важливо”, - заявила Каплан, яка нещодавно мала змогу вперше зустрітися з братом.

Присутній на акції колишній політв’язень Кремля, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз наголосив, що незаконно утримувані в російських тюрмах українці продовжують боротися за Україну, і про це не потрібно забувати: “Боротьба та голодування наших хлопців спрямовані на те, щоб показати всьому світу, що зараз відбувається в нашій країні, як сусід жахливо знищує наших мирних жителів, як жахливо окупував нашу Батьківщину, наш Крим. Сьогодні сотні тисяч людей там знаходяться у дуже важкому стані. Ось на це спрямована боротьба наших хлопців, які сидять в застінках Кремля”.

Він підкреслив важливість продовження акцій, спрямованих на підтримку звільнення українців. При цьому Чийгоз висловив переконання, що основну роль у звільненні можуть відіграти міжнародні лідери, які  мають ставити цю вимогу перед Путіним. 

Учасники акції тримали в руках плакати з вимогою звільнити Олега Сенцова та інших українських бранців. Окрема увага була приділена необхідності звільнення Миколи Карпюка - одного з лідерів українського національного руху. 

Після мітингу на Майдані відбулася вже  традиційна хода та автопробіг до посольств Франції та Німеччини (країн - членів Нормандської четвірки) з метою передачі  звернення до Еммануеля Макрона та Ангели Меркель посприяти звільненню українських політв’язнів Кремля.

Читайте також: Мати Кольченка на одиночному пікеті в Криму привітала Сенцова

Як відомо, сьогодні відзначає свій день народження Олег Сенцов - український кінорежисер, сценарист, найбільш відомий глядачеві завдяки фільму “Гамер” (2012). Картина брала участь у фестивалі авторського кіно в Роттердамі, в конкурсній програмі МКФ GoEas у німецькому Вісбадені, а також демонструвалася на Київському МКФ “Молодість” і Мінському фестивалі “Листопад”. 

Свій другий фільм “Носоріг” Сенцов так і не встиг зняти - в Україні почалася Революція Гідності. Режисер був активним учасником “Автомайдану”.

До рідного Сімферополя Сенцов повернувся наприкінці лютого 2014 року - і тут же приєднався до  активістів, які підтримували рух “За єдину Україну”. 

11 травня 2014 року Олега Сенцова затримала в Криму Федеральна служба безпеки Російської Федерації. Пізніше його перевезли до Москви, в слідчий ізолятор у Лефортово. 

Кінорежисера звинуватили в тероризмі і незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи його називали організатором диверсійно-терористичної групи. 

З вимогою звільнення Олега Сенцова до російської влади зверталися представники українського кіноспівтовариства, уряд України, Європейська кіноакадемія; кінорежисери зі світовим ім'ям: Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші. Проте все було марно.

У серпні 2015 року Сенцов був засуджений до 20 років позбавлення волі з відбуттям у колонії суворого режиму. В лютому 2016 його етапували до Якутії, а з листопада 2017  Сенцов перебуває у виправній колонії “Білий ведмідь” у місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).

17 січня 2016 року Чеський кінематографічний і телевізійний союз FITNESS нагородив Сенцова спеціальною премією журі. 26 квітня 2017 року в Нью-Йорку (США) українському режисерові заочно вручили премію американського ПЕН-клубу імені Барбари Голдсміт “Свобода писати”.

14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів.

13 липня стало відомо, що мати українського режисера Олега Сенцова Людмила написала президенту Росії Володимиру Путіну клопотання про помилування сина. У Кремлі заявили: якщо цей лист надійде, то його розглянуть.

Наразі українська влада та світове співтовариство роблять все можливе, аби український кінорежисер повернувся на батьківщину.

Всього в Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-