Адвокат сказав, від чого залежить доля затриманих у Криму українських рибалок

Адвокат сказав, від чого залежить доля затриманих у Криму українських рибалок

Укрінформ
Справа моряків українського судна «ЯМК-0041», затриманого біля берегів окупованого Криму, може бути вирішена політичним рішенням на найвищому рівні.

Таку думку висловив адвокат рибалок Еміль Курбедінов під час зустрічі учасників «Кримської солідарності», повідомляє "Радіо Свобода".

«Примітно, що українських моряків затримали після арешту російських моряків (керченського судна «Норд» – ред.). Кримський і севастопольський омбудсмени виявляють особливий інтерес до цієї справи, постійно цікавляться становищем рибалок: що з ними, як і де. Наскільки я розумію, ця справа зрушить із мертвої точки, як тільки буде ухвалене відповідне політичне рішення на найвищому рівні», – сказав Курбедінов.

За його словами, кілька днів тому моряків, які оголошували голодування, випустили з території прикордонного управління ФСБ у Балаклаві після півторамісячного ув'язнення.

Читайте також: В окупованому Криму завели дві справи на Параламова, якого катувала ФСБ

«Звинувачень українцям не пред'явили, проте закордонні паспорти рибалкам не повернули, тому вони практично не можуть залишити межі Севастополя і постійно запрошуються на різні додаткові слідчі заходи», – зазначив адвокат.

Як відомо, російські прикордонники затримали українське риболовецьке судно (порт приписки Очаків) з п'ятьма членами екіпажу 4 травня на захід від мису Тарханкут в анексованому Росією Криму. Капітана затриманого судна «ЯМК-0041» Віктора Новицького заарештовано, йому загрожує до п'яти років позбавлення волі. Морякам не висунули ніяких звинувачень.

Держприкордонслужба України повідомила, що затримане судно мало всі необхідні документи на вилов риби на українській території.

У МЗС України розцінюють затримання українського судна як «узурпацію суверенних справ України» щодо прилеглих до півострова акваторій і «порушення Конвенції ООН з морського права і звичайного міжнародного права».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-