Росія незаконно виселила з Криму не менше 2425 осіб - правозахисник

Росія незаконно виселила з Криму не менше 2425 осіб - правозахисник

Укрінформ
Кількість незаконно виселених з Криму жителів становить не менше 2425 осіб, крім того 4,7 тисяч ув'язнених українських громадян були переміщені з Криму на територію РФ з метою видворення їх, заборони на повернення до Криму, після звільнення.

Про це заявив адвокат, експерт громадської організації «Регіональний центр прав людини» Роман Мартиновський, виступаючи в середу у Страсбурзі на сайд-івенті щодо ситуації в Криму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Всього за період з липня 2014 року до травня 2018 року судами Криму було винесено понад 9,5 тисяч рішень по справах, пов'язаних з порушення міграційних правил. Перші випадки видворення почалися у липні 2014 року. Нами ідентифіковано на сьогоднішній день 2425 осіб, які були видворені з території Криму», - повідомив правозахисник.

Читайте також: Катування людей в Криму: прокуратура розслідує дев'ять справ

За його словами, видворення здійснюється двома способами. Перший – це т. зв. контрольований самостійний виїзд, коли особа зобов'язана залишити територію протягом 5 діб з моменту набуття законної сили рішенням суду. Другий, більш жорсткий спосіб, передбачає приміщення осіб в центр тимчасового тримання іноземних громадян і називається «примусове видворення».

«У Криму таких центрів немає, тому всі особи, до яких застосовується захід примусового видворення, переміщуються з Криму на територію РФ. Ми ідентифікували п'ять таких центрів, де утримувалися громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства. Термін тримання в таких закладах становить до півтора року», - сказав Мартиновський.

Ще один метод зачистки території Криму» стосується переміщення, депортації ув'язнених українських громадян з території Криму на територію РФ, нібито для відбування покарання. «Після звільнення практично всіх мін'юст РФ визнає особами, перебування яких небажане на території РФ, вони також підлягають депортації із забороною на в'їзд до РФ і Крим на 5, 10 років», - розповів адвокат.

За його словами, кількість таких громадян становить не менше 4,7 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-